Helyi közélet

2016.06.28. 14:52

A dán lány nyomában

Nyíregyháza - Sétálni Koppenhága utcáin egy dolog, és sétálni úgy, hogy valaki látta A dán lányt, már egészen más.

Nyíregyháza - Sétálni Koppenhága utcáin egy dolog, és sétálni úgy, hogy valaki látta A dán lányt, már egészen más. Aki Tom Hooper filmjén keresztül tudja, hogyan vált Einar Wegener festő a nemi átalakulás úttörőjévé, még az is nehezen tudja elképzelni, története milyen szorosan kapcsolódik a dán fővároshoz. Elég egy kisebb sétát tenni a városban, és biztosak lehetünk benne, hogy egy olyan épületbe botlunk, ami a dvd-n is kapható Tom Hooper alkotásához kötődik.

Nemet változtatni ma már – ha nem is széles körben elfogadott, de – nem számít tabutémának. Talán ennek is köszönhető, hogy Tom Hooper - akit a Király beszédéért rendezői Oscar-díjjal jutalmazott az Amerikai Filmakadémia - egy bátor húzással olyan történethez nyúlt, ami 1908-ban megosztónak, sőt, egyenesen botrányosnak számított, ma viszont már óvatosan, de lehet beszélni róla. Einar Wegener mondhatni, a véletlennek köszönhetően fedezte fel a lelkében szunnyadó „gyengébb” nemet, amikor portréfestő felesége, Gerda Wegener arra kérte: bújjon női ruhába egy festmény kedvéért. Az eset elfojtott vágyakat és érzéseket hozott felszínre a tájfestő férfiban, aki ezentúl nőként kezdett öltözni és viselkedni. Az eset perverzitása, hogy felesége ezért nem ítélte el, sőt, új múzsát talált házastársában, a társadalom azonban nem készült még fel erre a hatalmas változásra, ezért később a toleránsabb Párizsban keresték a lelki békéjüket.

Mindezek ellenére Koppenhága maradt az a hely, ahonnan a korábban legfeljebb hisztériának vagy skizofréniának hitt identitászavar, a transzszexualitás a nyilvánosság elé. Ezt a világra szóló hatást pedig senki nem vitathatja el a várostól, ahol számtalan hely őrzi a házaspár, és immár a forgatás történetét is. Az egyik ilyen a Nyhavn-csatorna környéke, ami a hétköznapokban macskaköves vízpart éttermekkel, lakóépületekkel és egyéb, festői látnivalókkal. A hely alig egy éve azonban 1920-as évekbeli halpiaccá változott, ahol Eddie Redmayne és a szerepéért Oscar-díjat nyert Alicia Vikander Elbe és Gerda Wegenerként sétálgatott.

S ha egy jó kávéra és válaszokra vágyik a kíváncsi látogató, akkor sem kell messzire mennie. A stáb sem tette, hiszen a Koppenhágai Egyetem központi campusának részét képező Fiolstræde olvasóterme tökéletes párizsi könyvtárnak bizonyult, ami ugyan zárva van a nagy nyilvánosság előtt, de a közeli kávézókban megpihenve bárki könnyen közel érezheti magát az identitásválsággal küzdő Lili-hez, aki a könyvtárban kereste a megoldást az állapotára. S aki még ezek után sem tudja egészen A dán lány főhősének helyzetébe képzelni magát, a modern művészeti múzeumban megnézheti a Gerda Wegenar munkáiból nyílt, 2017 januárjáig látogatható kiállítást.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában