Helyi közélet

2016.06.05. 10:28

Digitális képek az anyajegyről

Nyíregyháza - „A melanoma saját tintájával írja a bőrre a diagnózist, csak el kell tudni olvasni!”

Nyíregyháza - „A melanoma saját tintájával írja a bőrre a diagnózist, csak el kell tudni olvasni!”

Életmentő anya­jegyvizsgálatra hívja fel a figyelmet dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos, mert az utóbbi években a környezeti és életmódbeli változások hatására folyamatosan nő a bőrrákos megbetegedések száma.

Az egyébként egyszerű és fájdalommentes bőrgyógyászati szűrővizsgálat szükségességét azok az elrettentő számok nyomatékosítják, melyek a bőrrákot halálokként, a daganatos betegségek 40 százalékában jegyezték. Bár ez a betegség időben felfedezve legtöbbször gyógyítható, elfajulását feltehetően az okozza, hogy nem vesszük komolyan a tüneteket.

Óvatosabbnak kell lennie annak, akinek világos a bőre, sok anyajegye van, családjában előfordult bőrrák, vagy napimádó.

– Pedig a melanoma egy Davis nevű kutató szerint „saját tintájával írja a bőrre a diagnózist, csak el kell tudni olvasni” – így összegzi a lényeget a bőrgyógyász szakorvos. – A melanoma malignum a bőr pigmenttermelő sejtjeiből (melanocyták), gyakorta anyajegyből kiinduló rosszindulatú bőrdaganat. A név a görög fekete szóból származik. Veszélyessége abban áll, hogy a tumorsejtek nagyon hamar áttéteket, úgynevezett metasztázisokat képeznek. A melanoma ma is a legrettegettebb és legagresszívebb daganat.

Pontos diagnózis

A betegség korai felismerésében nyújt segítséget a digitális dermatoszkópos vizsgálat. A festékes anyajegyek és a legrosszabb indulatú bőrrák, a melanoma szűrővizsgálatának legbiztonságosabb módszere. Bár Magyarországon egyelőre csak néhány helyen érhető el ez a különleges berendezés – ami egy speciális fényképezőgép és számítógép együttese –, lehetővé teszi a betegség korai felismerését, ugyanis a legpontosabban határozza meg a bőr pigmentjeinek állapotát. Nyíregyházán a Derma-Art Bőrgyógyászati Magánklinika rendelkezik ilyen készülékkel.

– A teljesen fájdalommentes, kismamákon és gyerekeken is biztonságosan elvégezhető vizsgálat lehetővé teszi a veleszületett és szerzett anyajegyekben, festékes bőrelváltozásokban zajló változások követését, a pontosabb diagnózis megállapítását és az esetleges bőrrák kiszűrését. Digitális dermatoszkópos vizsgálat során a kutatások szerint kb. 20 százalékkal pontosabb diagnózis készül, mint az idáig alkalmazott vizsgálómódszer segítségével, hiszen a számítógépes kamerarendszer az eddig megszokott tízszeres nagyítás helyett harminc–negyvenszerest alkalmaz, és mélyebb bepillantást nyújt a bőrbe. A számítógép óriási adatbázisa további segítséget nyújt az elemzéshez, memóriájában pedig eltárolható minden kép és hozzá kapcsolódó adat, ami az anyajegyek esetleges változásakor pontos összehasonlításra ad lehetőséget – ismertette dr. Beleznay Gyöngyike.

A rendszeres szűrés azoknak is ajánlott, akik napozás közben már többször leégtek, gyakorta szoláriumoznak, testükön az átlagosnál több, 30–40 anyajegy is van, világos haj- és szemszínűek, azoknak pedig kötelező, akik anyajegyükön elváltozást vettek észre.

KM

Figyelmeztető jelek

– A melanoma általában növekvő, színes bőrfoltként jelenik meg. Az elváltozás lehet a bőrfelszínnel egy síkban lapos, vagy abból kiemelkedő, durva tapintatú. A színe is változó, lehet barna, fekete, kékes, a kék különböző árnyalatai, fehér stb. – sorolja dr. Beleznay Gyöngyike. – Figyelmeztető jel, ha az anyajegy szélei már nem élesek, mint a normális festékes anyajegyen, hanem elmosódottak. Viszketés, vérzés esetén a rosszindulatú elfajulás alapos gyanúja áll fenn, tehát sebészi kimetszés és szövettani vizsgálat szükséges – figyelmeztet a szakorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában