Helyi közélet

2016.06.10. 08:47

Felhőszakadás után özönvíz - Kiderült, mit tud a beregi tározó

Bereg - A tavaly elkészült és átadott Beregi-vésztározónál tartottak vízkár-elhárítási gyakorlatot.

Bereg - A tavaly elkészült és átadott Beregi-vésztározónál tartottak vízkár-elhárítási gyakorlatot.

A megyei védelmi bizottság ülésével kezdődött az a vízkár-elhárítási gyakorlat, melynek csütörtökön volt a zárónapja Tivadar térségében.

A 2001-es rendkívüli árvízi helyzetet okozó hidromete­orológiai szituációt feltételezve kezdték meg június 7-én a négynapos árvízvédelmi gyakorlatot a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei. A gyakorlat során üzembe helyezték a Beregi árvízcsúcs-csökkentő tározót.

Mit tud a tározó?

A feltételezés szerint a Felső-Tiszai előrejelző- és riasztórendszer adatai alapján a vízgyűjtőn tíz-egynéhány óra alatt lehullott 150–200 milliméter csapadék hatására heves áradás kezdődött a Tisza felső szakaszán, a Szamoson és a Túron. Figyelembe véve a Kárpátalján végzett töltésfejlesztéseket, a valaha mért legnagyobb vízszintet meghaladó áradás kialakulására lehetett számítani. A kialakult helyzet töltésmagasítást és a Beregi-tározó megnyitását tette szükségessé. – A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése részeként 2015 novemberében fejeződött be az 58 millió köbméter befogadóképességű beregi árapasztó tározó építése. A kapcsolódó vízgazdálkodási létesítményekkel együtt a FETIVIZIG kezelésébe került 55 kilométer új töltés, 27 új árvízvédelmi zsilip, egy új raktárcsarnok, 38 új belvízvédelmi műtárgy, 43 kilométer új csatorna, valamint megújult a tiszaszalkai szivattyútelep és zsilip – tudtuk meg Bodnár Gáspártól, a vízügyi igazgatóság vezetőjétől.

– A felújított belvízelvezető csatornákkal és az új műtárgyakkal biztosították a tiszai árhullámból, illetve a belvizekből Bereg vízpótlásának lehetőségét is. A gyakorlaton részt vevő szakemberek ár-, belvízi és vízminőség-védelmi feladatokat teljesítettek; megnyitották az árapasztó tározó vízbeeresztő hatlyukú zsiliprendszerét, a tározó töltésében lévő 25 zsilipet lezárták, mobilszivattyúkat telepítettek a tározó töltéseiben lévő műtárgyaknál, a közúti keresztezéseknél lezárták a kulisszanyílásokat, és belvízkormányzási feladatokat láttak el.

A gyakorlatot a megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal és a megyei rendőr-főkapitánysággal közösen tartották meg, bekapcsolódtak a budapesti székhelyű vízügyi igazgatóság szakemberei, de külföldi partnerek is megtekintették.

KM–GYL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában