Helyi közélet

2016.06.07. 16:46

Gyermekvállalásra ösztönző lépések

Nyíregyháza - A kormány családpolitikai intézkedései jelentősen fellendíthetik a gyermekvállalási kedvet.

Nyíregyháza - A kormány családpolitikai intézkedései jelentősen fellendíthetik a gyermekvállalási kedvet.

– A kormány bőkezű és időről időre bővülő családtámogatási rendszerét elnézve, a magyar fiatalok immár nem sok kifogást találhatnak arra, miért ne vállaljanak (több) gyermeket. A demográfiai mutatók javítása nemzeti érdek, a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) pedig egy célzott és hatékony megoldókulcs lehet a „fogyatkozó társadalom” problémájára – hangsúlyozta Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke kedden a megyeházán rendezett „Fókuszban a családok” családpolitikai információs fórumon, amelynek vendége volt Fűrész Tünde család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár is.

A vendégelőadó rámutatott: 35 éve folyamatosan csökken Magyarország lélekszáma, mintegy 800 ezerrel vagyunk kevesebben idősödő társadalmunkban. A negatív Ratkó-hatás következményeként az elkövetkezendő másfél évtizedben több, mint 20 százalékkal kevesebb lesz a szülőképes nők aránya hazánkban. Kitolódott a gyermekvállalás: átlagosan a nők 30, a férfiak 34 évesen vállalnak gyereket, jobbára egyet vagy kettőt.

Jó hír, hogy nőtt a házasságkötések, mérséklődött a válások és az abortuszok száma. Sajnos nagy szakadék tátong a tervezett, vágyott és a valójában világra jövő gyermekáldások száma között.

– A kormány választási ciklusokon átívelő, stabil, komplex és rugalmas családpolitikai, támogatási és ösztönző rendszert dolgozott ki, hogy gyermekvállalásra motiválja a (házas)párokat, és három vagy több csemete felnevelése se jelentsen szegénységi kockázatot a dolgozó magyar családoknak – mondta Fűrész Tünde, családbarát intézkedések, támogatások, ellátások, adó- és járulékkedvezmények sokaságát említve, a CSOK-kal és a június 27-től induló „Védőháló a családokért” pályázattal bezárólag.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában