Helyi közélet

2016.06.08. 10:44

Határtalan élmény: óriáskerékkel a bányában

Erdély, Nyíregyháza - A Nemzeti Összetartozás Napján jártak Erdélyben

Erdély, Nyíregyháza - A Nemzeti Összetartozás Napján jártak Erdélyben

Élményekben gazdag három napot töltött el a vadregényes Erdélyben a nyíregyházi Zelk-iskola 7. évfolyamának két osztálya. Gaál Sándor igényes, alapos idegenvezetése mellett a magyar történelem és kultúra tradicionális állomáshelyeit keresték fel. Híres erdélyi magyarok nyomában járva az sem tántorította el a csapatot, hogy szinte végig áztatta őket az eső.

A Határtalanul pályázat keretében az előkészítő órákon kellőképpen ráhangolódtak az utazásra. Megismerkedtek Erdély mindennapjaival, szokásaival, kultúrájával és a természetföldrajz, irodalom, tudomány és történelem témakörökben is bővítették az ismeretüket.

Az első napon a Partiumban lévő Szatmárnémeti nevezetességeivel ismerkedtek meg, ellátogattak testvériskolájukhoz, a Johann Ettinger Líceumhoz, majd Szilágy megye székhelyén, Zilahon a Wesselényi-kollégiumot keresték fel. Erdődön Petőfi-verset szavaltak a kápolnánál, ahol a költő feleségül vette Szendrey Júliát. Bár továbbra is zuhogott az eső, függőhídon és sziklafolyosón egyensúlyozva bemerészkedtek a vulkanikus Tordai-hasadékba.

A második napot a ballagásra készülő nagyenyedi Bethlen kollégiumnál kezdték. A felújított, impozáns gyulafehérvári várhoz épp őrségváltáskor érkeztek. Torockón, a Székelykő hármas csúcsa alatt elterülő gyönyörű településen közös ének és tánc kíséretében nyújtottak át adományt a Kis Szent Teréz Gyermekotthon lakóinak közös ének és tánc kíséretében.

A harmadik napon igazi show volt: a tordai sóbányában óriáskerékbe ültek, a mélyben lehetett minigolfozni, biliárdozni, csónakozni, és a játszótéren is kikapcsolódhattak. Utána személyesen győződtek meg arról, hogy szép város Kolozsvár. Érmindszenten Ady Endre szülőházánál is tiszteletüket tették, ahol az Összetartozás napja apropóján tánccal és verssel ünnepeltek. Útban haza pedig a nagykárolyi Károlyi-kastélyra is szakítottak időt.

A határtalanul lelkes diákok összekovácsolódtak, vetélkedtek, felejthetetlen élményeket szerezve meséltek a hatodikosoknak. Az iskolában pedig rajzverseny keretében idézték fel: milyen is volt a híres erdélyi magyarok nyomában...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában