Helyi közélet

2016.06.16. 18:20

Jogerős az ítélet a droglabort üzemeltető nyíregyházi család ügyében

Nyíregyháza, Debrecen - A Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta a Nyíregyházi Törvényszék elsőfokú bíróság ítéletét, egy drogfőző banda ügyében.

Nyíregyháza, Debrecen - A Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta a Nyíregyházi Törvényszék elsőfokú bíróság ítéletét, egy drogfőző banda ügyében.

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2016. februárjában E. B. és E. S. vádlottakat társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 8 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélték, három másik társukat pedig 4 év börtönre ítéltek.

Az ítélet ellen az ügyész jelentett be fellebbezést valamennyi vádlott terhére a kiszabott büntetések súlyosítása érdekében. A vádlottak felmentésért illetve enyhítésért fellebbeztek.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az első és másodrendű vádlottak megállapodtak ismeretlen ukrán személyekkel abban, hogy ők kábítószert állítanak elő, az ukrán személyek pedig forgalomba hozzák azt. Nyíregyháza külterületén egy nádasban rejtették el a kábítószert, amit onnan szállítottak el az ukrán személyek. A kábítószer előállításához 2011 áprilisában egy ingatlant vásároltak. 2012 januárjáig ezen az ingatlanon nagy mennyiségben mákőrlemény főzésével kábítószert állítottak elő.

A rendőrség egy házkutatás során 224 kg mákőrleményt és kifőzött mákszalmát valamint 24 liter folyadékot foglalt le az ingatlanon. A lefoglalt anyagok morfin-bázist illetve kodein-bázist tartalmaztak. Ebben a büntetőügyben a bíróság az előzetes letartóztatását megszüntette és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A vádlottak ennek hatálya alatt ismételten kábítószert állítottak elő a korábban ismertetett módon, ekkor már egy harmadik embert is bevontak a folyamatba. Neki kellett az előállításhoz szükséges anyagokat beszereznie.

Az ötlet kitervelői megkeresték testvérüket és annak feleségét, hogy közösen, az általuk ismertetett módszer alapján főzzenek kábítószert újfehértói ingatlanukon. A fizetség 10.000.-Ft volt hetente kétszer két kanna lefőzött mákfőzetért. A vádlottak 2012 novemberéig folytatták tevékenységüket. Az ingatlanokon lefoglalt anyagok kodein és morfin tartalma egyenként is meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát. A mákszalma, a morfin és a kodein kábítószernek minősül.

- Debreceni Ítélőtábla -


Nyíregyháza – Két év után vádemelési javaslattal zárták le a nyomozást a szabolcsi rendőrök.

Nyíregyháza, Újfehértó – A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr- főkapitányság Bűnügyi osztálya 2012. november 19-én nyomozást indított bűnszövetségben elkövetett visszaélés kábítószerrel bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt E. Árpád 39 éves, E. Árpádné 35 éves újfehértói, E. Sándor 41 éves, P. Éva 35 éves és E. Béla 40 éves nyíregyházi lakosok ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában