Helyi közélet

2016.06.03. 17:03

Jóra neveltek, szakmát kínáltak

Máriapócs - Csillogó gyermekszemek bizonyították, hogy nem rossz dolog rendőrnek lenni.

Máriapócs - Csillogó gyermekszemek bizonyították, hogy nem rossz dolog rendőrnek lenni.

Ki ne válna szívesen Riggs és Murtaugh őrmesterré vagy legyőzhetetlen robotzsaruvá, ha csak egy napra is? Vannak, akiknek ez részben már sikerült, s bár nem lettek mozihősök, nem vettek részt autós üldözésben és utcai tűzpárbajban, de egy rövid időre bepillantást nyerhettek a bűnüldöző és rendvédelmi szervek munkájába.

Toborzó jellege is volt

Negyedik alkalommal rendeztek Máriapócson, a RabócsiRing területén bűn- és baleset-megelőzési megyei versenyt, amelyre – három kategóriában – hátrányos helyzetű gyerekek nevezhettek. Idén 72 tanuló – a válogatók alsós, felsős és középiskolás legjobbjai – jutott be a csütörtöki máriapócsi döntőbe, hogy a végső megmérettetésen számot adhassanak KRESZ-ismereteikből, ügyességükből, kerékpározó vagy éppen légpuskalövő képességükről, s próbára tehessék magukat egy bűnmegelőzési témájú tesztlap kitöltésével is.

De nem csupán agy- és izomtornából állt a nap, hiszen adódott itt kikapcsolódási és szórakozási lehetőség bőven. A kesergő idő ellenére nem kellett lemondani a különféle bemutatókról, izgalmas előadásokról és a játékokról sem.

– A rendezvény – amelybe a roma önkormányzatok is bekapcsolódtak – az elmúlt négy év során komoly hagyományt teremtett – mondta el Tóth Attila rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője, aki elárulta még, hogy a programnak toborzó jelleget is szántak, így próbálva a rendőri pályára csalogatni a hátrányos helyzetű – főleg roma – fiatalokat.

– A legfőbb célunk természetesen az volt, hogy ezek a gyerekek megismerkedjenek a rendőri munkával, az állomány használati fegyverzetével, megtanuljanak biztonságosan közlekedni, ne váljanak szenvedélybetegségek vagy éppen bűncselekmények áldozatává, s még kevésbé az elkövetőivé. Egy pozitív üzenetet is igyekeztünk megfogalmazni ezzel a nappal: rendőrség nyitott a fiatalok irányába, így is közeledik hozzájuk, ráadásul a hátrányos helyzetből egy remek kitörési lehetőséget is kínál a jövőre vonatkozóan – sorolta Tóth Attila.

Szabóné Farkas Tünde, a Mátészalkai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója, címzetes őrnagy kilenc fiatalt hozott el erre a programra. Azt kérte, írjuk meg azt is, hogy ő szintén romaként lett rendőr.

– Mátészalka illetékességi területéről a nyírcsaholyi általános iskola alsósait és felsőseit, valamint a rendészeti szakképzést is folytató gépészeti szakközépiskola harmadikosait patronálom. Egyi­kü­ket éppen ezek a versenyek indították el a pályán. A mi közlekedési osztályunk rengeteg energiát fektet abba, hogy a környék 17 általános iskolájának tanulóit képezze.

– Ezek a gyerekek időnként kerékpá­ros­versenyeken vesznek részt, s gyakran tartunk számukra bűnmegelőzési előadásokat is. A legnagyobb örömünk, hogy a tanulók most a pozitív diszkrimináció kedvezményezettjei, s az itt szerzett élmények képesek egy ígéretes életút felé fordítani őket – nyomatékosította a fiatal őrnagy.

Örömforrások tömkelege

Márpedig élményekben nem volt hiány. Mindenki jót derült, amikor Buksi, a keresőkutyus nem csak a robbanószert találta meg gyorsan, de pacsikat is adott. Az is érdekes volt, amikor Somogyi Zsolt főtörzszászlós megmutatta a helyszíneléskor használt eszközöket, aztán amikor Lőrincz Zoltán címzetes főtörzsőrmester fegyvereit és hőkameráit kézbe lehetett venni. De a legteljesebb akkor volt az öröm, amikor kiosztották a nyeremény-kerékpárokat.

KM-MJ

„A fizikum is fontos, de első a logika...”

Szabóné Farkas Tünde csapatvezető büszkén mutatta be három pártfogoltját. A fiúk valamennyien a Mátészalkai Szakképzési Centrum Gépészeti Szakközépiskolájának a diákjai, a rendészet szak tanulói. Lakatos Attila nyolcadikos volt, amikor először jött el erre a versenyre, s el is döntötte: ezen az úton halad majd tovább. Érettségi után Miskolcon készül továbbtanulni. Dienes Szabolcs szintén visszatérő versenyző, díjazott is volt, s most is reménykedett a sikerben. Vass Richárd pedig kiskora óta rendőr szeretett volna lenni, s elárulta azt is, hogy börtönőrként, vámosként, de akár közrendészként is el tudná képzelni magát. A srácok korábban honvédelmi versenyeken is indultak, hol második helyen végezve, hol különdíjasként zárva a napot.

– Időnként – például a betegszállításnál – a jó fizikumra is szükség volt, de az első mindig a logikus gondolkodás, arra van ilyenkor a legnagyobb szükség – tette hozzá az elmondottakhoz Richárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában