Helyi közélet

2016.06.04. 10:42

Meghódították a nagy falat

Peking - Anya és lánya, Szabó Csilla és Tóth Fruzsina néhány napja lefutotta a The Great Wall Maratont.

Peking - Anya és lánya, Szabó Csilla és Tóth Fruzsina néhány napja lefutotta a The Great Wall Maratont.

Csilla a városi stadionban rótta a köröket és lépcsőzött, Fruzsi pedig – ha már Pesten tanul – a Gellért-hegyen és a Tabán lépcsőin készült arra fél éven át, hogy májusban teljesítsék a világ egyik legnehezebb, igazi kihívást jelentő futóversenyét, a Grat Wall Maratont.

Kétezer-ötszázan indulhatnak

Önmagában a 42 ezer 192 métert lefutni sem kis teljesítmény, de a kínai nagy falon 1999 óta megrendezett futóversenyen le kell küzdeni a 3000 méternyi szintkülönbséget, az 5146 lépcsőfokot és a hőséget, hiszen a fal tetején nincs árnyék.

– Anya régi álma volt, hogy egyszer lefussa a Nagy Fal Maratont, és amikor megkérdezte, megyünk-e, azonnal igent mondtam – emlékszik vissza a Budapesti Gazdasági Egyetemen tanuló Fruzsi arra a pillanatra, amikor döntöttek, január 9-én pedig hivatalosan is beneveztek a versenyre, melyen 2500-an indulhatnak a klasszikus, a félmaratoni, valamint a 8,5 kilométeres távon.

– Amikor megálltunk a falnál és bejártuk a verseny útvonalát, akkor értettük meg, hogy mire is vállalkoztunk, vagy csak megsejtettünk – neveti el magát Csilla, és azt mondja: a néhol félméteres lépcsőfokokra nem igazán lehet felkészülni.

A verseny napján, május 21-én hajnali 5 órakor szeles időben indultak el a szállodából. A helyszínen kifejezetten fáztak, míg a verseny indulására vártak. A rajt után már csak egyetlen cél lebegett a szemük előtt, nyolc órán belül célba kell érni.

Három tokaji hegynyi

– A látvány leírhatatlanul gyönyörű volt, a helyiek tapsolva, integetve, pacsira tartott kezekkel és hatalmas mosollyal biztattak minden indulót – meséli Csilla, és szükség is volt rá, hiszen a három tokaji hegynyi szintkülönbséget, a hatalmas lépcsőket a tikkasztó hőségben hol futva, hol kúszva-mászva vagy épp vánszorogva lehet csak teljesíteni, s nem egyszer érzi úgy az ember, teljesítőképességének a határához ért.

– Harminc kilométerig jól ment, ott azonban a frissítő és energiapótlásként kapott banán bosszút állt – említ egy kritikus pontot Fruzsi, amikor kétségessé vált, ott lesz-e a célban időben. Csillának a betonkeménnyé merevedő izmok jelentették a mélypontot, és 7 kilométerrel a cél előtt beszorult a levegő is… De egyikük sem adta fel!

A maratonon 309 hölgy ért célba, köztük Szabó Csilla a 180., Tóth Fruzsina pedig a 214. helyen végzett, 6 óra 47, illetve 7 óra 1 perces idővel méltán érdemelték ki a befutóknak járó érmet és büszkén tartották magasba a magyar zászlót. Előttük csak egy magyar nő teljesítette az egyik legnehezebb maratoni futóversenyt, nyíregyháziként a legelsők voltak.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában