Helyi közélet

2016.06.01. 08:48

Nemzetközi Népművészeti Fesztivál és Népművészeti kiállítás Kisvárdán

Kisvárda - Határainkon innen és túlélő magyar népművészeti csoportok előadásai, színvonalas műsorokkal tovább erősítik a népi kultúrát, ezzel ápolva hagyományainkat. Ezek a programok Kisvárdán, Krasznán (Románia), Nagytárkányban (Szlovákia) lesznek megrendezve.

Kisvárda - Határainkon innen és túlélő magyar népművészeti csoportok előadásai, színvonalas műsorokkal tovább erősítik a népi kultúrát, ezzel ápolva hagyományainkat. Ezek a programok Kisvárdán, Krasznán (Románia), Nagytárkányban (Szlovákia) lesznek megrendezve.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Házában június 4.– én –szombaton– délelőtt 10 órától rendezik meg, immár negyedik alkalommal a Nemzetközi Népművészeti Fesztivált s ezzel egy időben a Nemzetközi Népművészeti Kiállítást. A kiállításon megtekinthetők lesznek a különböző településekre vonatkozó sajátos népművészeti tárgyak, amelyet a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendeznek. Az igazságtalan Trianoni Békedekrétumra Emlékeznek, a határainkon innen és túl, Kisvárdán, Erdélyben, Felvidéken és Kárpátalján élő magyarok. Akik színvonalas műsoraikkal tovább erősítik az anyaországhoz kötődő szoros és élő kapcsolataikat. Kisvárdán és Dögében közösen, méltóképpen emlékezzünk a Nemzeti Összetartozás Napján. A kisvárdai találkozót követően szeptember 10–én Krasznán, november 15–én Nagytárkányban találkoznak a résztvevő művészeti csoportok.

A kultúra közös törzse, az egy tőről fakadás

–Ez már a negyedik találkozónk, melynek célja a magyar folklór kulturális értékeinek bemutatása, –mondta Pribula László a Van Esély Közhasznú Egyesület elnöke– ápolása, áthagyományozása az adott településeken élő ifjabb generációk bevonásával. Az idei évben „Együtt, Egymással, Egymásért, a Magyar Kultúráért: Hagyományőrző Művészeti Csoportok Nemzetközi Találkozója–Fesztiválja címet viseli. A kultúra ágainak közös törzse az alkotó erő, a tehetség megnyilvánulásai egy tőről fakadóak, összetartoznak. Nagyon fontos a határon túli magyarság kultúrájának, értékeinek megismertetése, hiszen egy tőről fakadunk, egy a történelmünk, egy a nyelvünk. Mindenkinek látnia kell, hogy az elszakított területeken magyarok élnek, hozzánk tartoznak – mondta befejezésül Pribula László a Van Esély Közhasznú Egyesület elnöke.

A népművészeti kiállítás június 15–ig tekinthető meg a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza kiállítótereiben.

A szombati részletes program délelőtt 10 órától

10.00 Leleszi Tibor Kisvárda város Polgármesterének köszöntője

10.05 Dr. Seszták Miklós Nemzeti Fejlesztési Miniszter Fővédnök megnyitó beszéde.

10.10 a Szatmárnémeti „Hagyományőrzők Művészeti (Erdély). Szatmári népdalcsokor. Művészeti vezető:Laczka Katalin.

10.25 a Nagytárkányi Tisza Népdalkör (Felvidék) Zempléni és Bodrogközi népdalcsokor. Művészeti vezető: Kopasz József.

10.40 a Beregszászi 4. sz. Kossuth Lajos Szakközépiskola Hagyományőrző Néptánc Együttes. (Kárpátalja). Kárpátaljai Magyar Táncok. Művészeti vezető: Macik Julianna.

10.55 A Kisvárdai Városi Dalárda bemutatója. Trianoni emlékek. Művészeti vezető: Szivák Gábor.

11.10 A Dombrádi Hagyományőrző Néptánc Együttes bemutatója. Bodrogközi és Szatmári táncok. Művészeti vezető: Szalkayné Szénégető Krisztina.

11.25 az oklevelek átadása.

Délután kettő és három óra között a fellépő csoportok bemutatkozó műsora a Dögei II. Szabolcsi Lovas Fesztiválon.

A nemzetközi program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és Nemzetközi Együttműködési Alap, és a helyi önkormányzatok közreműködésével valósul meg.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában