Helyi közélet

2016.06.29. 16:37

„Rájött” a magyar szó ízére

Kisvárda - Cserey Erzsinek, a New York-i Magyar Színház igazgatójának állítottak emléktáblát a felső-szabolcsi városban.

Kisvárda - Cserey Erzsinek, a New York-i Magyar Színház igazgatójának állítottak emléktáblát a felső-szabolcsi városban.

Hamisítatlan színházi ünnep volt az elmúlt héten a Magyar Színházak XXVIII. Kisvárdai Fesztiválja. Huszonöt előadás és egy gálaműsor várta Thália templomába a közönséget a kilencnapos seregszemlén, ám az élménygyűjtés és az ünneplés mellett ezúttal emlékidézésre is sor került, visszatekintve az évtizedekkel ezelőtt történtekre.

Huszonegy év után

„…ismét érkeztek vendégek a tengeren túlról. Ezúttal a New York–i Magyar Színház mutatta be egyvelegét: egy háromszereplős, Varga László írta egyfelvonásost… és Gerty Ágoston monodrámáját, melyet Cserey Erzsi adott elő.” – írta Darvay Nagy Adrienne A kisvárdai fesztivál címmel megjelent könyvének 61. oldalán egykor, az 1995-ös VII. fesztivál kapcsán, amikor 12 társulat 70 résztvevője volt jelen a találkozón. A New York–i Magyar Színháznak a könyvben megnevezett előadását 1995. május 30-án mutatták be a Művészetek Háza színháztermében, s ebben a Varga László által írt, Csak az élők utazhatnak című egyfelvonásos színműben – Peczkay Endre és Dóczi János társaságában – Cserey Erzsi is szerepelt. Az ő a tiszteletére most – 21 év után – emlékdomborművet helyeztek el a kulturális intézmény bejárata mellett, a bal oldalon.

Immár 8 éve annak, hogy a nagyszerű művész 2008. január 10-én végső búcsút vett szeretett közönségétől. Évtizedeken át szolgálta New York és környéke magyarságát, s a színpadon is rendíthetetlen akarattal őrizte a magyar szót. A kezdetektől részt vett a színház munkájában, majd 1989-től át is vette a 15–20 színészből álló törzsgárdával rendelkező társulat vezetését. Az igazgatói tisztségre a színészek választották, tudva, hogy Cserey Erzsi a színházért élt. Anyagot gyűjtött, szerkesztett, rendezett, szerepelt, tanított, s terjesztette a magyar kultúrát Kaliforniától New Yorkig, Torontótól Floridáig.

A Magyarokért Alapítvány és az Amerikai Magyar Klub jóvoltából mostantól Kardos Tibor szobrászművész emléktáblája hirdeti a magyar szót és kultúrát terjesztő színésznőnek az emlékét Kisvárdán.

Falta a magyar irodalmat

– Amikor színésznőként csatlakoztam a színházhoz, még dr. Varga László volt a vezetője. Valahogy rájöttem a magyar szó ízére, és elkezdtem falni a magyar könyveket, a magyar irodalmat. Az előadások vasárnap voltak, s gyakran előfordult, hogy az angol nyelvű színházi matinéról rohantam a magyar előadásra – fogalmazott 2002. április 21–én megjelent írásában az életéről, munkájáról és kötődéseiről Cserey Erzsi, A New York–i Magyar Színház művésze.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában