Helyi közélet

2016.06.20. 18:42

Rangos elismerésben részesült a nyíregyházi művész

Nyíregyháza - Horváth László Attila, a Móricz Zsigmond Színház művésze Básti Lajos-díjat kapott a POSZT-on.

Nyíregyháza - Horváth László Attila, a Móricz Zsigmond Színház művésze Básti Lajos-díjat kapott a POSZT-on.

Az országos fociláz közepette szerényen tűnt fel az Origón szombaton este a hír: a Pécsi Országos Színházi Találkozón a Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díját Horváth László Attila kapta a Túl zajos magány című előadásban nyújtott teljesítményéért.

Felejthetetlen alakítás

Azt hiszem, mindenki, aki látta a nyíregyházi produkciót, egyetért abban, hogy Horváth László Attila rendkívüli alakítása sokáig felejthetetlen lesz. A Hrabal-adaptáció idősödő hulladékpapír-bálázójából olyan Hantát formált, aki az író volt maga. De nemcsak Hrabal volt, csíkos pólóban és sörrel a kezében, hanem mindannyiunk helyett beszélt, akik riadtan szemléljük humán kultúra végnapjait. Mindannyiunk helyett, akik harmincöt éve dolgozunk a magunk papírbegyűjtőjében. És mindannyiunk helyett, akik érezzük: „az ég nem emberséges”, s tudjuk Lao-ce nyomán, hogy a bukás felemelkedés.

Köszönet Horváth László Attilának, hogy elemien emberi tudott lenni a színpadon: az általa megformált figura mélyen megszenvedett élete és szimbolikus, megrendítő halála – Ivo Krobot rendező víziójában – nem pusztán a (fiktív) hős sorsának beteljesedését, s az író személyes végzetét jelképezte, hanem felidézte az európai nyomtatott kultúra pusztulását is. A Básti Lajos-díj ezt a megindító teljesítményt ismerte el. Gratulálunk hozzá!

- Karádi Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában