Helyi közélet

2016.06.14. 14:14

Rendíthetetlen akarattal őrizte a magyar szót

Kisvárda, New York - „Valahogy rájöttem a magyar szó ízére, és elkezdtem falni a magyar könyveket, a magyar irodalmat.”– Cserey Erzsi.

Kisvárda, New York - „Valahogy rájöttem a magyar szó ízére, és elkezdtem falni a magyar könyveket, a magyar irodalmat.”– Cserey Erzsi.

Kisvárdai szereplés

A Határon Túli Magyar Színházak VII. Fesztiválján 1995–ben, 12 színtársulat 70 résztvevője vett részt.

„Viszont a mostani alkalomra ismét érkeztek vendégek a tengeren túlról. Ezúttal a New York–i Magyar Színház mutatta be egyvelegét: egy háromszereplős, Varga László írta egyfelvonásost, amit a magyarországi Vas–Zoltán Iván rendezett, egy örökzöld slágerekből álló műsort Lendvay Gabriella előadásában és Gerty Ágoston Gyermekem, gyilkosom című monodrámáját, melyet Cserey Erzsi adott elő.”–írta Darvay Nagy Adrienne: A kisvárdai fesztivál címmel megjelent könyvének 61 oldalán.

A New York–i Magyar Színház előadása 1995. május 30–án /kedden/ volt a Művészetek Háza színháztermében. A Varga László által írt „Csak az élők utazhatnak” című egyfelvonásos színművében Cserey Erzsi, Peczkay Endre és Dóczi János társaságában szerepelt. Ennek már 21 éve.

Színház lett az élete

Cserey Erzsire, a New York–i Magyar Színház igazgatójára emlékeznek Kisvárdán is, azzal az emlékdomborművel, amely a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza bejáratánál a baloldalon fogadja az ide érkezőket.

Már nyolc éve nincs közöttünk, 2008. január 10–én távozott el közülünk, de emléke örökre velünk marad. Évtizedeken át szolgálta New York és környéke magyarságát. Rendíthetetlen akarattal őrizte a magyar szót. Dr. Varga László volt színház igazgató, 1989–ben bízta Cserey Erzsire ezt a nagy kincset, aki a kezdetektől részt vett a színház munkájában.

A 15–20 színészből álló törzsgárdával rendelkező társulatot 1989 óta Cserey Erzsi amerikai magyar színésznő vezette. A igazgatói tisztségre pedig a színészek választották. Cserey Erzsi a színházért élt és élete a színház lett.

A magyar kultúra terjesztője volt

Mint művész–igazgató tanulmányozta a választott témát, anyagot gyűjtött, szerkesztett, rendezett, szerepelt, tanított, hirdette az előadást, örömmel fogadta és szolgálta a kedves közönséget. A New York–i Magyar Színház terjesztette a magyar kultúrát Kaliforniától New Yorkig, Torontótól Floridáig itthon Amerikában, úgy, mint Egertől Kisvárdán át Budapestig otthon Magyarországon.

–Amikor színésznőként csatlakoztam a színházhoz – ekkor még Dr. Varga László volt a vezetője. Valahogy rájöttem a magyar szó ízére, és elkezdtem falni a magyar könyveket, a magyar irodalmat.

Az előadások vasárnap voltak, volt úgy, hogy az angol nyelvű színházi matinéról, ami kettőtől négyig tartott, rohantam a magyar előadásra. –olvasható a MagyarOnline.net, 2002. április 21–én megjelent írásában, melyben életéről, munkájáról, és természetesen a színház működéséről faggatták.

Amerikaiak a Magyarokért Alapítvány, s az Amerikai Magyar Klub jóvoltából mostantól már Kardos Tibor szobrászművész emléktáblája hirdeti ennek a nagyszerű, a magyar szót és kultúrát terjesztő színésznőnek az emlékét Kisvárdán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában