Helyi közélet

2016.06.02. 13:31

Sikerekről és kudarcokról is szó esett a Lakszöv tisztújítóján

Nyíregyháza - Sikerekről és kudarcokról egyaránt szó esett a Lakszöv tisztújító küldöttgyűlésén.

Nyíregyháza - Sikerekről és kudarcokról egyaránt szó esett a Lakszöv tisztújító küldöttgyűlésén.

Néhány éve, 2013-ban még csődközeli helyzetben volt, likviditási gondokkal küzdött az 5200 tagot számláló Nyíregyházi Lakásszövetkezet, ami pótbefizetés elrendelésére, szigorú takarékossági intézkedésekre, egy úgynevezett válságkezelő csomag bevezetésére kényszerítette az akkori döntéshozókat.

– Bár a 10 ezer forintos pótbefizetéseket a másodfokú (jelenleg a Kúria asztalán lévő) ítélet értelmében a Lakszöv jóváírta a befizetőknek, mára ennek ellenére is sikerült „kilábalni a bajból”: a lakásszövetkezet gazdálkodása kiegyensúlyozott, stabil és a jövőre nézve is megnyugtató – jelentette ki a keddi küldöttgyűlésen Szathmáry Imre, a Lakszöv régi-új ügyvezető elnöke, akit ellenszavazat és tartózkodás nélkül választottak meg újabb 5 esztendőre 42 érvényes szavazattal.

A Lakszöv első embere beszámolójában sikerekről és kudarcokról egyaránt szót ejtett. A pozitívumok sorában említette, hogy minden kezelésükben lévő épület rendelkezik biztosítással (ami káresemények bekövetkeztekor nem elhanyagolható szempont), és az épületek háromnegyedét még időben (kedvező pályázati támogatási feltételek mellett) sikerült felújítani.

Korlátozásokkal is motiválnak

A lakóközösségek hátralék­állománya tavaly és az idén is jelentősen, mintegy 5 millió forinttal csökkent, ugyanakkor tény, hogy az adósok száma (800–1000 háztartás) – főként a jogszabályi környezet és a végrehajtási nehézségek miatt – érdemben nem mérséklődött. – Rá kell bírnunk a fizetőképes „lavírozókat”, a több százezres hátralékot felhalmozó nem fizetőket, hogy rendezzék a számlájukat, hiszen magatartásuk nem korrekt a többi, közös költséget becsületesen fizető lakóval szemben. Kilátásba helyeztük például a lifthasználatból vagy a vízszolgáltatásból való kizárásukat, mindemellett persze jogi és adminisztratív eszközökkel is élünk.

– Az ügyvezetésnek is van azonban egy régi adóssága a teljes tagság felé: egy komplex, információkban gazdag, átlátható honlap elindítása. Ősztől eldördülhet végre a virtuális startpisztoly – jelentette be Szathmáry Imre régi-új elnök, aki szerint a céltudatos (csapat)munka folytatása a kulcsa a Lakszöv eredményesebb, „szebb” jövőjének.

KM-PI

Tisztújítás

A határozatképes küldöttgyűlés tagsága zárt ülésen, titkos szavazással választott tisztségviselőket újabb öt esztendőre (2016. július 1. – 2021. június 30.):

  • Ügyvezető elnök, Lakszöv-elnök: Szathmáry Imre
  • Felügyelőbiztos: Váradi István
  • Felügyelőbiztos-helyettes: Lutter Imre
  • Milliókat spóroltak meg

    Nem csak szavazáskor lendítették magasba a kezüket a küldöttek kedden este, kérdések és javaslatok egyaránt elhangzottak a Hotel Korona nagytermében.

    Elhangzott: a behajthatatlan követeléseket, melyek a vállalkozási tevékenységből származnak, az ügyvezetés kénytelen leírni könyveléskor. A távleolvasású vízmérők minél szélesebb körű telepítése a lakóközösségek jól felfogott érdeke. Az értesítőlevelek kézbesítését évek óta saját dolgozóival oldja meg a Nyíregyházi Lakásszövetkezet, ezzel mintegy 2–2,5 millió forintot spóroltak meg tavaly.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában