Helyi közélet

2016.06.18. 08:31

Videó: Nem állt le a bankkártyás jós

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Rendőrkapitányság vádemelést javasol a gyanúsított ellen.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Rendőrkapitányság vádemelést javasol a gyanúsított ellen.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányságon 2015. július 29-én egy pénzintézet feljelentését követően csalás bűntett elkövetése miatt indult nyomozás, akkor még ismeretlen tettes ellen. A rendelkezésre álló adatok szerint az elkövető egy közösségi portálon magát egy ismert jósnőnek kiadva vette fel a kapcsolatot többekkel. Azt állította, hogy "pénzmágiát" végez, amihez a sértettek bankkártya adatait kérte el. Az így megszerzett adatokkal mobiltelefon egyenlegét töltötte fel, amivel aztán internetes fogadásokat kötött és online szerencsejátékot játszott. A "mágia" idejére az elkövető a sértettekkel mobiltelefonjaikat is kikapcsoltatta, így nem kaphattak sms értesítést az illetéktelen bankszámla műveletekről.

A nyomozás során azonosított, a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható K. Lajos 30 éves sényői lakost szeptember 1-jén lakása közelében elfogták, majd kihallgatták a nyíregyházi rendőrök. Az egészségi állapota miatt szabadlábon védekező férfi azonban a nyomozás adatai szerint ezt követően sem hagyott fel a csalásokkal. A rendőrség tudomása szerint a gyanúsított az egész ország területéről összesen 75 bankkártya adatait felhasználva közel négy és félmillió forint értékű összeghez jutott hozzá törvénytelenül. A csaló ennél több embernél próbálkozott, más hamis állításokkal is, de nem mindenkit sikerült átvernie. Országosan mintegy 37 ügy került egyesítésre. A férfi ügyfeleinek egy részét arra is kényszerítette, hogy különböző pénzösszegeket utaljanak át az általa megadott bankszámlákra. Amennyiben nem teljesítették a követelését, akkor „átok” szórásával fenyegette meg őket. A zsarolásokkal, amiből öt sikeres volt, egy kísérleti szakban maradt, tizenötmillió forintot meghaladó értékű összeget szerzett törvénytelenül. Két esetben a bűncselekmény elkövetésében segítségére volt a 28 éves felesége is, akit 2016. május 23-án zsarolás bűntett miatt szintén gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók. K. Lajosnak a nyomozóhatóság kezdeményezésére az illetékes bíróság 2015. október 9-én elrendelte és a nyomozás teljes időtartama alatt fenntartotta előzetes letartóztatását, amit egy egészségügyi intézetben hajtottak végre. Felesége az eljárás alatt szabadlábon védekezhetett.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság a nyomozást befejezte és az ügyben keletkezett iratokat 2016. június 14-én vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában