Helyi közélet

2016.07.20. 07:23

A CSOK-tól pezseg a piac - Kitört az építkezési láz Szabolcsban is?

Nyíregyháza - Külön szolgáltatásként „Trabant” helyett akár „Mercedes”-t is kaphatunk.

Nyíregyháza - Külön szolgáltatásként „Trabant” helyett akár „Mercedes”-t is kaphatunk.

Valami megmozdult az építkezés terén. A kiadott építési engedélyek száma az esztendő elejétől kezdve hónapról hónapra növekedett. Ha ez a trend folytatódik, akkor jócskán meghaladhatja az elmúlt évi 6500-at.

Születés – nehézségekkel

– Hogy kitört-e az építkezési láz? – kérdezett vissza Végh József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Építész Kamara elnöke. Majd részletesen elmélyedt a témakörben: – Változó mértékben és területi eloszlásban ugyan, de kétségtelenül megpezsdült a lakásépítés világa az első fél évben. Országos összehasonlításban az építési engedélyek (bejelentések) mintegy harmada Budapestre és környékére koncentrálódik, és a nagyobb városok, megyeszékhelyek is külön kategóriát képviselnek, azonban a gondolkodás, a készülődés az egész országra jellemző. Köszönhető ez a CSOK „2×10+5 millió” egyszerű matematikájának, és nem hanyagolható el a hatása az ehhez illeszkedő építésigazgatási bürokrácia csökkentésének részét képező, a 300 négyzetméter alatti új lakások építésére vonatkozó engedélyezési egyszerűsítésnek sem.

Persze, minden új születése nehézségekkel jár: az első jó szándékú, ám sok kritikát kapott 456/2015. Kormányrendelet mindössze fél évet élt meg, és helyére a jóval átgondoltabb és minden bizonnyal rendet és átláthatóságot teremtő 155/2016. Kormányrendelet lépett. Utóbbi 2016. július 1-jétől hivatott szabályozni az „egyszerűség” rendjét, aminek lényege, hogy amennyiben az előírt összes terv és dokumentum megszületett, azokat fel kell tölteni az e-napló (elektronikus építési napló) felületére, és minden további visszajelzés, engedély nélkül, a feltöltés utáni 16. napon el is kezdhetünk építkezni.

Stratégiai döntések

Az eddigi, főleg építésztervezőt igénylő munkához egyre inkább hozzátartozik a statikus-, az épületgépész- és elektromos-, valamint a közműtervező is, akiktől meg lehet rendelni a minimumot, de külön szolgáltatásként „Trabant” helyett akár „Mercedes”-t is kaphatunk. Ma egy családi ház egyszerű bejelentési eljárásához a korábbi néhány százezer forinttal szemben akár 1 millió körüli összeget is elkölthetünk a tervezésre. A kötelező tervezői művezetés minimum 6 alkalomra szóló megbízási díjának szabályozott minimuma mintegy 170 ezer forint, de jobb nevű tervezőknél, netán az ország másik végén teljesített megbízásnál ehhez még jelentős utazási, vagy egyéb többletköltség is társulhat.

A lakáshoz jutás természetesen nemcsak családi házakat, hanem társasházakban születő lakások megvételét is jelentheti, ahol a teendők jó részét az ingatlanfejlesztő veszi többnyire a nyakába. Az építkezési láz az év eleji családi ház felé orientálódó pezsgés után környezetünkben elérte a társasházak világát is. A kivitelezés világában is vannak kapacitásgondok, hiszen a szebb jövő és jobb kereset reményében számos szakemberünk segíti Európa gazdagabb országainak építőiparát. Tanácsos tehát mielőbb meghozni a stratégiai döntéseket és tervezőt, kivitelezőt választani, mert a szakma rövidesen már csak a jövő évben megvalósítandó feladatokkal lesz képes foglalkozni.

Tipikus win-win helyzet

– A lakásépítés feltételeit érintő változások keresletélénkülést hoztak nekünk is – jelentette ki Horváth Gábor, a Nyír-Komplett Kft. ügyvezetője.

– A cég fő profilja a többlakásos lakóépületek építése (pl. a Kosbor utcán). A volt Damjanich-laktanya területét 2003-ban vásároltuk meg. Célkitűzésünk az volt, hogy cégünk 15–20 év alatt 950–980 lakást épít fel. Az új Családi Otthonteremtési Programnak köszönhetően januártól megnőtt a kereslet a lakások iránt. A lakóparkban lévő fejlesztések számán is jól látható, hogy a piacon élénkülés van, ami tipikusan win-win helyzet: jó a lakosságnak, a vállalkozásoknak, a bankoknak és az államnak is.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában