Helyi közélet

2016.07.07. 18:32

A környezetvédelem misszionáriusai Szabolcsban

Nyíregyháza - Három évtizede végzi szerteágazó tevékenységét az E-misszió egyesület.

Nyíregyháza - Három évtizede végzi szerteágazó tevékenységét az E-misszió egyesület.

Az idén har­minc­éves megyénk meghatározó természet- és környezetvédelmi civil szervezete, az E-misszió egyesület. A jeles évforduló alkalmából dr. Szigetvári Csabával, az egyesület elnökével beszélgettünk.

– Pro Natura Természetvédelmi Diákcsoport volt az eredeti elnevezés, amikor 1986-ban néhány elkötelezett főiskolás összefogott. Hivatalosan bejegyzett egyesületté 1989-ben alakultak, ekkor vették fel az E-misszió nevet is. Az alapítók prioritásként tekintettek a lakossági szemléletformálásra, kampányokkal, utcai akciókkal igyekeztek elérni a céljaikat, és visszatekintve kijelenthetjük, hogy úttörő szerepet vállaltak sok olyan dologban, ami mostanra intézményesült. Ilyen volt az évi kétszeri veszélyeshulladék-gyűjtés Nyíregy­házán, a Helyi Termék Fesztivál, vagy a Hulladékkommandó.

– A szelektív hulladékgyűjtés, a komposztálás mára bevett eljárások, tizenöt-húsz éve azonban más volt a helyzet, az egyesület pedig igyekezett hozzájárulni ezek népszerűsítéséhez – utalt arra az elnök, hogy miért szerepel a misszió szó az elnevezésben.

– Tizenöt éve működik a környezetbarát termékek boltja, a tiszai ciánszennyezés után – élénkítendő a turizmust – az első Hegyalja fesztivál szervezésében is részt vettek a tagjaink, és később is képviselték a környezetvédelmet a rendezvényeken – említett néhány emlékezetesebb fejezetet az egyesület történetéből Szigetvári Csaba.

– Az energiahatékony megoldások elterjesztését is fontosnak éreztük: kampányoltunk a környezetbarát izzók mellett, foglalkoztunk nyílászárók utólagos szigetelésével, és volt napkollektor-építő műhelyünk, amikor ezek a szerkezetek még nem voltak beszerezhetőek.

Minősített erdei iskola

– Ami a környezeti nevelést illeti, a Csiperke Erdei Iskola és Tábor megalapítása a legnagyobb eredményünk. Márokpapiban rendeztünk nomád táborokat, ebből nőtte ki magát az intézmény, amely 2005 óta minősített erdei iskola.

– Kiemelten figyelünk a megye természeti értékeire. Sikeres az Erdőpásztor programunk, amelyen keresztül a lakosság is tehet a Sóstói erdőért, segítségükkel már több kipusztultnak hitt fajt felfedeztünk. Az elmúlt öt évben több mint félezer kismadár repült ki az egyesületi odúkból, a programban részt vevők pedig 280 zsák szemetet gyűjtöttek össze – érzékeltette szám­adatokkal az eredményeket az elnök.

– Egyesületünk több éven át természetvédelmi kutatást végzett a bokortanyás térségben, az eredményekből pedig elkészítettük a „Barátságos bokortanyák” című kiadványunkat.

– A célunk az volt, hogy a bokortanyák ter­mészeti értékeit minél szélesebb körben megis­mertessük, arra sarkallva ezzel az em­bereket, hogy fedezzék fel lakóhelyük környékének ­kincseit – említett egy másik projektet Szigetvári Csaba.

Pályázatok és önkéntesek

– A 2000-es évek elején mintegy húsz főállású alkalmazottat foglalkoztatott az egyesület, ez a szám mára kettőre csökkent. Ennek az az egyik fő oka, hogy több projekt túlnőtt a kereteinken és önállósodott.

– Céljainkat elsősorban pályázati forrásokból érjük el, emellett alvállalkozóként természetvédelmi felméréseket végzünk. Hazánkban – az egy százalékokat leszámítva – nem jellemző, hogy a hasonló szervezetek közvetlen lakossági támogatást kapjanak, viszont az önkénteseknek munkaórák százait köszönhetjük évről évre. Úgy vélem, a civil szervezetekre továbbra is szükség lesz, hiszen ezek számos területen hatékonyabban tudnak működni, mint az állami szervek – ismertette jövőképét zárásként az elnök.


Elnöki névjegy

Szigetvári Csaba egy pécsi panelházban nőtt fel, a Szegedi Tudományegyetemen szerzett biológus-ökológus diplomát. Doktori értekezését az inváziós növényfajok témájában írta. Egyévnyi egyetemi munka után úgy érezte, a gyakorlati természetvédelem közelebb áll hozzá, így került 2003-ban Nyíregyházára, az E-misszió egyesület kötelékébe, amelynek 2015 óta az elnöke. A magánéletben is hű marad a hivatásához: istvánbokori tanyáján egyholdas területen ökológiai gazdálkodást folytat.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában