Helyi közélet

2016.07.29. 14:00

Aki iszik belőle… Egészségére!

Nyíregyháza, Sóstó - Rendhagyó tárlat: állandó pálinkatörténeti kiállítás nyílik július 30-án a sóstói Pálinkaházban.

Nyíregyháza, Sóstó - Rendhagyó tárlat: állandó pálinkatörténeti kiállítás nyílik július 30-án a sóstói Pálinkaházban.

A Sóstói Múzeumfalu szomszédságában álló Pálinkaház építésének célja az volt, hogy a megyeszékhelyen élők, illetve az ide érkező vendégek, turisták közelebbről megismerkedhessenek a megye pálinkakultúrájával, illetve a Felső-Tisza-vidék három eredetvédett gyümölcspárlatával, a szabolcsi alma-, a szatmári szilva- és az újfehértói fürtösmeggy-pálinkával.

E cél megvalósulását egy állandó pálinkatörténeti kiállítás megrendezésével szeretnénk elősegíteni, amelyet július 30-án 17 órai kezdettel nyitunk meg. Az eseményen dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza kultúráért felelős alpolgármestere mond köszöntőt.

A pálinka folklórja

A kiállítást dr. Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója nyitja meg, aki maga is a pálinkakultúra népszerűsítésének elkötelezett harcosa, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagja, ceremóniamestere. A kiállítás megnyitásán közreműködik a tarpai Figemadár Citerazenekar.

A program folytatásaként 18 órakor az érdeklődők a pálinka folklórjáról hallgathatnak izgalmas előadást, melyet a téma avatott szakértője, dr. Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, tanszékvezető egyetemi tanár tart.

Az estét – 19 órai kezdettel – a Ciráda zenekar koncertjével zárjuk. A népzenét populáris műfajokkal ötvöző együttes eddigi pályafutása is azt mutatja, a népszerű hangzás a fiatalabb korosztályokat is elvezeti előbb-utóbb a forráshoz, vagyis az autentikus népzenéhez.

Természetesen nem csak beszélünk a pálinkáról, vendégeinknek arra is lehetőségük lesz, hogy – pálinkakorcsolyák kíséretében – megkóstolhassanak néhány igazán különleges italt, sőt Kollonay István jóvoltából csokoládé-szökőkutak nedűi édesíthetik majd meg az estét.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában