Helyi közélet

2016.07.22. 18:29

Dolly, a házasságközvetítő a kisvárdai színpadon

Kisvárda - Barbra Streisand méltó színházi megjelenítője a címszerepet játszó Détár Enikő.

Kisvárda - Barbra Streisand méltó színházi megjelenítője a címszerepet játszó Détár Enikő.

Minden bizonnyal szeretik az égiek a kisvárdai Várszínházi Estéket, ugyanis a múlt szombaton a vörös riasztás ellenére még a nap is kisütött a Turay Ida Színház előadása előtt. Thornton Wilder Házasságszerző című darabja nyomán született a Hello, Dolly című musical, magyar változatát Böhm György és Korcsmáros György készítette.

Jól forgatja a szót

Régen kommendálásnak nevezték azt, amikor egy idősebb asszony a faluban összeboronálta a fiatalokat.

A darab főszereplője, Mrs. Dolly Levi is hasonlóban mesterkedik, férjfogó praktikáival a fiatalon özvegyen maradt asszonyt kívánja frigyre léptetni a gazdag kereskedő titkárával, valamint a segédeinek is talál párjelöltet. S nem utolsósorban egy füst alatt – ha már ő is özvegyen maradt – magának a módos Horace Vandergelder állateledel-kereskedőt szánja.

No, nem feltétlen a benne fellángoló szerelem, hanem inkább az anyagiak okán, s a férfi is (Győri Péter alakítása) inkább egy háziasszonyt lát bele majdani leendőjébe. Természetesen a végén mindenki a párjára lel.

Jól forgatja a szót

Nem kell minden színházi előadást annak filmváltozatához hasonlítani, azonban ezúttal elmondható, hogy az 1969-es amerikai produkcióban a Dollyt alakító Barbra Streisand méltó színházi megjelenítője a címszerepet játszó Détár Enikő.

Kellően arisztokrata, kifinomult és fifikás, s nem utolsósorban jól forgatja a szót saját maga javára. Bájos volt a kezdő szerelmesek kettőse, Rárósi Anita, valamint Rubóczki Márkó alakításában, és a tapasztaltabbaké, Germán Lívia és Sövegjártó Áron megformálásában.

A Verebes István rendezte darab díszlete a második felvonás legelőkelőbb éttermébe, a Harmonia Gardensba visz, a két szeparét megjelenítő forgószínpad jól szolgálta a színváltásokat.

A jó zene és dalok pedig az enyhe szélben szárnyra kaptak, a kisvárdai publikum pedig hálásan és vastapssal köszönte meg, mint mindig, a vendégművészek produkcióját, ezúttal a musicalirodalom egyik legismertebb dalát, a Hello, Dollyt!

- Minya Károly -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában