Helyi közélet

2016.07.07. 17:38

Egy hajóban a svédekkel már 25 éve! - Nyíregyháza kiemelt stratégiai partner az Electrolux

Budapest, Nyíregyháza - Számos nyugat-európai országból hoztak át termelést, gyártókapacitást hazánkba.

Budapest, Nyíregyháza - Számos nyugat-európai országból hoztak át termelést, gyártókapacitást hazánkba.

Az Electrolux Lehel Kft. az idén ünnepli magyarországi működésének 25. évfordulóját. Az elmúlt negyedszázad mérlege: 3 (nemzetközi viszonylatban is elismert) hazai gyár, több mint 3000 munkatárs, ugyanennyi biztos munkahely és 140 milliárd forint értékű beruházás.

– A vállalat mindössze 25 órán át ünnepel, mert már a következő 25 évet tervezi Magyarországon – jelentette be a Budapesten tartott sajtóeseményen dr. Gönczi Sándor, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója.

Európában kizárólag itt!

Visszatekintésében többek között beszélt arról, hogy az Electrolux Csoport 1991-ben vásárolta meg a Lehel Hűtőgépgyárat, 1998-ban porszívógyárat nyitott Jászberényben, majd 2005-ben – 50 év után először – zöldmezős beruházással épített hűtőszekrénygyárat Nyíregyházán.

A 25 év folyamatos fejlődése eredményeként a hazai leányvállalat a csoport egyik legfontosabb gyártóbázisává nőtte ki magát: Jászberény az egyetlen a kontinensen, ahol porszívót gyárt, alulfagyasztós hűtőszekrényei pedig Európában kizárólag a nyíregyházi gyárban készülnek.

Átállás akár egy hét alatt

Az Electrolux 1991 és 2015 között 140 milliárd forint beruházást hajtott végre Magyarországon, amivel jelentősen nőtt a gyárak kapacitása is. A kezdeti évi félmilliós termelés 2016-ra már elérte az 5 milliót. Az Electrolux Csoport áthozott gyártókapacitást Olaszországból, Németországból, az Egyesült Királyságból, Dániából, Finnországból, Svédországból és még Kínából is.

A magyar gyárak ma már a teljes európai piacot kiszolgálják, sőt szállítanak az Egyesült Államokba, Japánba, de még Új-Zélandra is. A hazai vállalat bevétele 2015-ben meghaladta a 275 milliárd forintot, így az Electrolux Lehel Kft. a 25. legnagyobb magyar vállalat, az export volumenét tekintve pedig a 17.

– Az elmúlt 25 év gyorsan eltelt, és működésünk teljesen átalakult ez idő alatt: hatékony, a vevői igényekhez igazodó egységes gyártási rendszert fejlesztettünk ki – hangsúlyozta a vezérigazgató. Külön kiemelte: a kereslet függvényében képesek akár egyetlen hét alatt átállni új termék gyártására.

– Büszke vagyok az elért eredményeinkre, ahogy arra is, hogy kollégáim nemcsak a gyártásból, értékesítésből és logisztikából veszik ki a részüket, de magyar mérnökeink közreműködnek a kutatás-fejlesztésben is – mondta dr. Gönczi Sándor.

A következő 25 év terveiben fontos szerepet kap a fenntarthatóság: a cég mind a gyártást, mind a gyártott termékeket szeretné még zöldebbé tenni. A nyíregyházi és jászberényi telephelyeiken használt villamos energia mára 100%-ban megújuló energiaforrásokból származik, a gyártás során pedig újrahasznosított anyaggal is dolgoznak.

– A svéd–magyar kapcsolatokban jelentős szerepet tölt be a vállalat: fontos Svédországnak, hogy modern termékszerkezettel és termelési rendszerrel ilyen sikeres leányvállalatot működtet, míg Magyarország számára az exportban és foglalkoztatásban van a jelentősége. Örömmel tekintünk a következő 25 év elé – mondta köszöntőjében H. E. Mr. Niclas Trouvé, Svédország nagykövete.

A város tisztelete

– Nyíregyházának kiemelt stratégiai partner az Electrolux, hiszen ezernél is több embert foglalkoztat, és a társadalmi felelősségvállalása is példaértékű – értékelt dr. Kovács Ferenc polgármester. A város életének meghatározói szereplője a gyár, amely a gazdasági jelentőségén túl számtalan gesztussal is kivívta az itt élők elismerését.

Megemlíthető például a lakótelepi sétány kialakítása, a futóverseny szervezése, vagy az a tény, hogy eddig több száz hűtőszekrényt ajánlott fel rászorulóknak, segítő szervezeteknek és közintézményeknek. A gyárigazgató, Alessio Bonfanti méltán érdemelte ki a várostól a Bencs Kálmán-díjat. A város vezetése reméli, a gyümölcsöző együttműködés tovább folytatódik a következő 25 évben is.


A cégről

Az Electrolux a világ vezető háztartási és professzionális készülékeket gyártó vállalata. A termékek között hűtőszekrények, sütők, tűzhelyek, főzőlapok, mosogatógépek, mosógépek, porszívók, légkondicionálók és kiskészülékek szerepelnek. A cégcsoport évente mintegy 60 millió készüléket értékesít 150 országban. 2015-ben az Electrolux csoport forgalma 13,2 milliárd euró volt, alkalmazottainak száma pedig 58 ezer.

Stílszerű: 25 év – 25 óra

Az Electrolux a születésnap alkalmából svédországi ­Midsommaraftonkor – vagyis a Szent Iván-éjt követő pénteken – különleges „ízélményre” hívta a gasztronómia szerelmeseit.

Mindössze 25 órára nyitotta meg az egyetlen asztallal működő Bisztro25-öt a budapesti Erzsébet téren, és ebben a 25 órában fogadta a szerencsés vendégeket, akik előzetesen asztalt foglaltak.

Az Electrolux vezető szerepet tölt be a gasztronómiában is, ezért döntött úgy, hogy az évfordulón egy különleges gasztronómiai élménnyel ajándékozza meg vásárlóit.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában