Helyi közélet

2016.07.17. 17:19

Elkészült a református templom toronysisakja Kisvárdán

Kisvárda – Az elmúlt hetekben az egyik napról a másikra állványerdő övezte a református templom épületét.

Kisvárda – Az elmúlt hetekben az egyik napról a másikra állványerdő övezte a református templom épületét.

Az épület mellett a tetőszerkezetet és a templom tornyát is biztonságos állványerdő fogja közre. Az állványerdő munkaterületein szorgosan dolgozó szakemberek végzik a felújítási munkálatokat.

„Helvetiai, kálvini hegyes” formájúvá toronysisak

1833. április 2–án tették le a kőből készült templomtorony alapkövét. A torony a kisvárdai lakosok és néhány Zemplén megyei kisközség –Kisgéres, Ricse, Semjén– támogatásával 1833 végére el is készült. Végleges formáját azonban csak 1871–ben nyerte el, amikor a torony sisakját „Helvetiai, kálvini hegyes” formájúvá alakíttatták át Tutkovics Jánossal. 1897–ben történt felújítási, észak–déli irányú bővítési munkák után a templom kinézete: 28 méter magas órapárkányos torony, aminek mindkét oldalán két kis melléktorony található. A templom belső tere 15X18 méter, északi, keleti déli oldalon karzattal. 600 főt képes befogadni. A templom eklektikus stílusú.

Pénzes Tiborc szerint Kerékgyártó József, más forrás szerint Steinrech Lipót készítette az orgonát 1882–ben. 2006–ban építette a gyülekezet a ma használatban lévő orgonát. Az orgona két manuált, 24 regisztert és Setzer kombinációt tartalmaz. A térség egyik legjobb hangversenyorgonája. A ma is meglévő 633 kg–os G hangú harangját 1923–ban öntötték.

A református templom külső és belső felújítási munkálatai tovább folytatódnak.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában