Helyi közélet

2016.07.08. 09:25

Farkasszemet néztek a medvével a pátrohai általános iskolások az erdőben

Erdély - Életük meghatározó utazását élhették át a Pátrohai Móricz Zsigmond Általános Iskola hetedikes tanulói nemrégiben Erdélyben, a Határtalanul pályázatnak köszönhetően.

Erdély - Életük meghatározó utazását élhették át a Pátrohai Móricz Zsigmond Általános Iskola hetedikes tanulói nemrégiben Erdélyben, a Határtalanul pályázatnak köszönhetően.

Első nap a Tordai-hasadék látványa jelezte: megérkeztünk. A buszban elhangzott Szent László legenda, és a táj visszaröpített minket a múltba, majd Torockó mesébe illő, egyforma házai vártak bennünket, mögöttük a Székelykővel, ahol mindig kétszer kel föl a nap.

Sokatmondó novella

Gyulafehérváron megnéztük a Szent-Mihály Székesegyházat, majd a tordai sóbánya szédületes mélységében, a Rudolf tárnában zártuk a programunkat. A következő napokon az Erdélyben fellelhető száraz és nedves mofetták meséltek letűnt korokról: a Torjai-büdös barlang bejáratánál elhangzott Sánta Ferenc Sokan voltunk című novellája, mely minden gyermeket elcsendesített. Ezután borvizet kóstoltunk, s Csíksomlyón, a Barátok feredőjében áztattuk a lábunkat.

A család a legfontosabb kincs

Kisbaconban mindannyiunk lelkét mélyen megérintették az erdélyi gyerekek nagyapója, Benedek Elek szavai, melyet dédunokája tolmácsolt nekünk: „az életben a család a legfontosabb”. Koszorút helyeztünk el Farkaslakán, Tamási Áron sírjánál, s Madéfalván, a tragikus vérengzésre emlékezve. Utunkból nem maradhattak ki Erdély gyöngyszemei sem: a Szent Anna-tó, a Békás-szoros, a Gyilkos-tó, a parajdi Sószoros, Korond és Máréfalva székelykapui.

A medve nem játék

A hét önmagában is bámulatos volt, de talán minden más iskola irigykedni fog ránk, ugyanis egy fiatal medvével is találkoztak a pátrohai gyerekek, mégpedig szemtől szembe! Ekkor véstük emlékezetünkbe örökre a harmadik legfontosabb székely törvényt, miszerint: „a medve nem játék”.

- Pátrohai Móricz, Zsigmond Általános Iskola -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában