Helyi közélet

2016.07.30. 08:29

Jelentősen túllépték a határértéket

Vásárosnamény - Független laboratóriumban vizsgáltatták meg a tisztított szennyvízből nyert mintát.

Vásárosnamény - Független laboratóriumban vizsgáltatták meg a tisztított szennyvízből nyert mintát.

„Valami bűzlik Namény mellett” – írtuk nemrégiben, miután a helyszínen győződtünk meg arról, hogy sürgős beavatkozásra és fejlesztésre van szükség a szennyvíztelepen. Cikkünk után a Magyar Távirati Irodát megkereste Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes, aki „aggasztónak nevezte a Tisza vásárosnaményi szennyvízszennyezéséről szóló híreket”.

„A magas lebegőanyag-tartalom, azaz a szennyvíziszap el nem távolítása következtében nemcsak a folyó vize szennyeződhet el, de az iszapba kiülepedő lebegő anyagok a szennyező forrás megszűnése után is állandósíthatják ezt a helyzetet” – figyelmeztetett a biztoshelyettes. Szabó Marcel szerint ennek alapján a lakosság joggal várja el, hogy a területekért felelős állami szervek megszólaljanak az ügyben, ismertessék a vizsgálataikban mért adatokat, valamint felhívják a figyelmet a felmerülő veszélyre.

Félig lebomlott szerves anyagok

Időközben független laborban vizsgálták meg azt a mintát, melyet Baranyi Krisztina vett a vásárosnaményi szennyvíztisztító szennyvízéből.

Az Együtt ferencvárosi politikusa pénteken a Kelet-Magyarországnak elmondta, hogy az eredmények alátámasztják:

– A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.-hez tartozó telep napi 2000–2500 köbméter szennyvizet elégtelenül tisztítva enged a Tiszába. A vizsgált víz tele volt félig lebomlott szerves anyagokkal – jellemzően fekáliával –, amelyek fertőzőek lehetnek. A telepről kijövő vízben a vizsgálat 30–40-szeres határérték-túllépéseket mutatott ki. Ilyen magas értékek a nyers szennyvíznél vannak, sőt: a víz lebegőanyag-tartalma kétszerese volt más tisztítatlan szennyvízének. Ez pedig azt bizonyítja, hogy indokolt volt megtenni a feljelentést nemcsak a szennyezés miatt, de amiatt is, mert lényegében el nem végzett munkáért szednek díjat. Mivel az élővíz regeneráló, ártalmatlanító képessége korlátozott és a naponta befolyó szennyvíz értékei meghaladják ezt a korlátot, ezért a közeli közkedvelt fürdőzőhelyek vize ártalmas lehet az egészségre, a folyó élővilágára – közölte a politikus.

Rendszeres ellenőrzések

A vásárosnaményi szennyvíztisztító telep működésével kapcsolatban a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és a megyei kormányhivatal közös sajtóközleményt adott ki, melyből a legfontosabb megállapításokat közöljük.

A július 27-ei helyszíni ellenőrzés és mintavétel során megállapították, hogy a szennyvíztisztító telepről tisztítatlanul nem jut ki szennyvíz, azonban két komponens (ammónium és nitrogén) esetében határátlépést tapasztaltak, így a kibocsátott szennyvíz minősége nem megfelelő. A katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalból eljárást indított, hogy a Namény felőli rácsot cseréljék le, Kisvarsány, Nagyvarsány, Gyüre után helyezzenek el rácsot, javítsák meg a szellőzőrotort és történjen meg a telep szakszerű karbantartása. Az üzemeltetőnek be kell nyújtani egy szennyezéscsökkentési ütemtervet, az abban foglaltakat jóvá kell hagyatni és be kell tartani.

Ha kell, soron kívül is

A vizsgálat során a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) szakemberei nem tapasztalták, hogy a vízi élővilág rendellenesen viselkedne. A július 25-ei koordinációs egyeztetésen, melyen minden érintett cég és település, valamint az illetékes hatóságok képviselői jelen voltak, elhangzott: csak technológiai berendezésekkel kezelt víz került a telepről a Tiszába. Az ammóniumszint csökkentése érdekében a korszerűsített telep üzembe helyezéséig (az önkormányzatnak van telepkorszerűsítési terve), az üzemeltető a tulajdonos önkormányzatok bevonásával, az előírt tisztítási határérték elérése érdekében intézkedik az üzemen kívüli biológiai tisztítóegység üzembe helyezéséről.

A Kozma Péter megyei kormánymegbízott és Varga Béla megyei katasztrófavédelmi igazgató szignózta sajtóközleményben hangsúlyozták: a rendszeres ellenőrzések mellett, amennyiben szükséges, a hatóságok soron kívüli intézkedésekről is döntést hoznak.

- KM -


TVR Zrt.: nincs tisztítatlan szennyvíz

Természetesen megkerestük a Tiszamenti Regionális Vízművek (TVR) Zrt.-t, hogy mondják el, mit szólnak a sajtótájékoztatón elhangzottakhoz, milyen lépéseket tesznek a szennyezés megakadályozása érdekében.

Válaszként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal sajtónyilatkozatát csatolták, és mint írták: „ebből kiderül, hogy nem távozik tisztítatlan szennyvíz a TRV Zrt. vásárosnaményi telepéről”. Hozzátették: „az érvényben lévő vízjogi üzemeltetési engedély szerint a TRV Zrt. által tisztított szennyvíz befogadója a Ludényostói-csatorna.

A július 18-án vett mintavétel nem közvetlenül a telepről kimenő, hanem a csatornaszakasz végén mért értékeket mutatja, a Ludényostói-csatorna üzemeltetője pedig nem a TRV Zrt. Ugyanakkor a társaság vállalja, hogy határ­időre elvégzi azokat a szükséges, kisebbfajta beruházásokat, amelyekre a hatóságok kötelezik, és amelyekkel a telep megfelelő hatásfokkal tud üzemelni a nagyberuházás megvalósulásáig is.”


Vásárosnamény - A nem bizonyított állítások sokat ártottak a térség turizmusának is.

Vásárosnamény – Sürgős beavatkozásra és fejlesztésre van szükség a szennyvíztelepen.

Vásárosnamény – Aggasztónak nevezte a Tisza vásárosnaményi szennyvíz-szennyezéséről szóló híreket Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes, aki arra kérte az illetékes hatóságokat és az érintett önkormányzatokat, hogy hozzák nyilvánosságra a szennyezésről rendelkezésükre álló adatokat, illetve tájékoztassák a lakosságot a megtett és a várható intézkedésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában