Helyi közélet

2016.07.06. 08:02

Már ingyen „sepri” a kéményeket a katasztrófavédelem - Sok kéményseprő elvesztette a munkáját

Nyíregyháza - "Nehéz helyzetbe kerültünk, hiszen a jól felépített struktúránk összeomlott, telephelyeket számoltunk fel, valamint a befektetett pénz és energia jelentős része odaveszett. Persze igyekszünk talpon maradni."

Nyíregyháza - "Nehéz helyzetbe kerültünk, hiszen a jól felépített struktúránk összeomlott, telephelyeket számoltunk fel, valamint a befektetett pénz és energia jelentős része odaveszett. Persze igyekszünk talpon maradni."

Péntektől az ország 15 megyéjének 1835 településén vette át a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) a lakossági kéményseprőipari szolgáltatást.

– A legfontosabb változás a közszolgáltatásban, hogy július 1-jétől ingyenessé vált a lakossági kéményseprés. A katasztrófavédelem csak a lakossági szektorban vette át ezeket a feladatokat, és csak azokon a területeken, ahol a megyei jogú város önkormányzata nem vállalta tovább – mondta el lapunknak Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, az OKF helyettes szóvivője.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 229 településén mintegy 180 ezer lakossági kémény van, ezek ellenőrzését és tisztítását a katasztrófavédelem fogja végezni.

Ügyfélközpontúság

– A kémények ellenőrzése gázüzemű és zárt égésterű tüzelő- és fűtőeszközök esetén kétévente, egyéb tüzelő- és fűtőberendezések esetében évente történik. Magában foglalja a kémény tisztítását, a levegő-utánpótlás ellenőrzését és az ezt befolyásoló műszaki berendezések hatásainak vizsgálatát, továbbá az égéstermék paramétereinek és a szén-monoxid-érzékelő berendezésnek az ellenőrzését – sorolta az őrnagy. A feladatok ellátása érdekében a katasztrófavédelem több lépcsőben vesz fel kéményseprőket.

– Első körben 414 állást hirdettünk meg szakmunkások és mesterek számára, melyre megfelelő előképzettséggel bárki jelentkezhetett. A megyében 36 kéményseprővel látja el a katasztrófavédelem a sormunkákat és az időszakos ellenőrzéseket. A legfontosabb, hogy a lakosság semmit ne érzékeljen a szolgáltatóváltásból. A katasztrófavédelemnél a kéményseprőipari feladatok átvétele során fő szempont az ügyfélközpontúság, és az, hogy a lakosság biztonságát szolgáló ellenőrzések és munkák maradéktalanul megvalósuljanak.

Valkó Lászlónak, a Kéményseprőipari Kft. ügyvezető igazgatójának érződött a szomorúság a hangjában, amikor kérdéseinkkel megkerestük.

Megválaszolatlan kérdések

– A törvény szerint a fennálló szerződéseket féléves határ­idővel lehet felmondani, illetve ha már lejárt a megállapodás. Meg is lehetne tartani, ha a megbízók úgy döntenek, de a mi szerződésünket is felmondta a város január közepén, és a határidő július 1-jével lejárt – beszélt a közelmúlt történéseiről a cégvezető.

– Nem örülünk ennek, mivel tavaly még egy ötéves szerződés birtokában tekintettünk előre. A közületes munkákat továbbra is elvégezzük, mert csak a lakossági szolgáltatás került át a katasztrófavédelemhez. Azért a lakosságnak fizetnie sem kell, kivéve ha külön megrendeli a szolgáltatást (pl. kéményátvételnél). Ilyen esetben hozzánk is fordulhatnak szakvéleményért, de ez mindenkinél díjköteles, az eddig törvényben meghatározott hivatalos tarifa van most is érvényben.

– Nehéz helyzetbe kerültünk, hiszen a jól felépített struktúránk összeomlott, telephelyeket számoltunk fel, valamint a befektetett pénz és energia jelentős része odaveszett. Persze igyekszünk talpon maradni. Korábban negyvennégy kéményseprő dolgozott nálunk, most tizenketten látjuk el a feladatokat a megye egész területén. Volt olyan dolgozónk, akit átvett a katasztrófavédelem, de a betanított munkásainkra nem volt szükségük, így a munkaviszonyukat – megfelelő mennyiségű feladat hiányában – sajnos közös megegyezéssel meg kellett szüntetnünk. Ráadásul az ellenőrzések száma is visszaesett, ami komoly munkahelycsökkentő tényező. Ha betartanák a törvényt, úgy ahogy van, meg lehetne maradni, de az újabb és újabb javaslatokat látva félő, hogy a helyzet csak rosszabbodni fog – felelte Valkó László arra a kérdésre, hogyan látja a jövőt.

– Sok kérdés nincs még pontosítva, de remélem, év végére minden tisztázódik. Ezzel együtt komoly veszteségeket szenvedtünk el az átállás miatt. Az átvett dolgozók kétségtelenül jobban jártak, ugyanis a mesterek, de még a szakmunkások bérét is legalább százezer forinttal megtoldották.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország július 6-i számában és a kelet.hu-.n

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában