Helyi közélet

2016.07.28. 07:56

MVH: Nem késik a „dohány”

Szabocsbáka - A hivatal cáfolja, hogy megcsúsztak volna az agrártámogatások kifizetésével.

Szabocsbáka - A hivatal cáfolja, hogy megcsúsztak volna az agrártámogatások kifizetésével.

A szabolcsbákai panasszal megkerestük a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési hivatalt, ahol a történelmibázis-alapú támogatás kifizetéséről azt mondták, hogy még nem járt le a kiutalás határideje, ugyanis július 31-e, nem pedig június 30-a a határidő.

– A termeléstől elválasztott támogatás kifizetésének a határideje még nem járt le, a hivatal mindent megtesz annak érdekében, hogy a termelők időben megkapják a támogatásukat – tájékoztatta lapunkat Bányász Barna. Az MVH kommunikációs szakreferense kiemelte: a történelmibázis-alapú és a csekély összegű támogatások a „dohány szerkezetátalakítási nemzeti program” alapján feldolgozott és ellenőrzött adatokon alapulnak. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a 927 kérelem 80 százalékában már meghozta a szükséges határozatot, az ellenőrzések lezárultával a határozatok generálása folyamatosan zajlik.

Nem az számít határnapnak

A hivatal arra emlékeztetett, hogy a másik támogatás kifizetése esetében sem a június 30-a számít határnapnak, mint ahogy azt a szabolcsbákai gazdálkodó említette.

– A nemzeti dohánytámogatás (a dohány szerkezetátalakítási nemzeti programmal összefüggésben igényelhető mezőgazdasági és általános csekély összegű támogatás) tekintetében a határidő majd csak szeptemberben jár le. Az idei esztendő egyébként nem hozott változást a korábbiakhoz képest, ezek a határidők nem változtak – hívta fel a figyelmet Bányász Barna. Hozzátette: az egységes kérelemhez kapcsolódó kifizetéseknél a támogatások eljuttatásának határideje a keresztellenőrzések elvégeztét követően indul, tehát legkésőbb június 30-ával. A hivatal igyekszik a kifizetéseket – az ellenőrzések mielőbbi lezárásával – mihamarabb teljesíteni. Ezt a támogatást legkésőbb augusztus folyamán juttatja el az arra jogosult gazdáknak.

KM


Szabolcsbáka - Portálunkat egy szabolcsbákai gazdálkodó kereste meg. Ladnyik Gyöngyike szerint hetek óta késik a hatóság bizonyos agrártámogatások kiutalásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában