Helyi közélet

2016.07.20. 17:08

Nem ejtenek búcsú-könnyet a cukorbetegek a kör miatt

Nyíregyháza - Szerdától eltűnnek a boltok polcairól a diabetikus megjelölésű élelmiszerek.

Nyíregyháza - Szerdától eltűnnek a boltok polcairól a diabetikus megjelölésű élelmiszerek.

Ezentúl – az uniós szabványokhoz igazodva – a cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, illetve az alacsony cukortartalmú kategóriák jelölik majd a termék tápanyag-összetételét.

A diabetikus élelmiszerek gyártóinak többsége eddig külön jelölést – például narancssárga kört vagy a diabetikus feliratot – használt, a diabetikus élelmiszer-kategória azonban a hároméves türelmi idő után megszűnik. A július 20-án hatályba lépő szabályozás csak annyit enged meg, hogy a gyártók külön adatot közöljenek a cukortarta­lomról.

Beszédes címkék

A Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesület elnöke, Seres István kifejezetten örül a speciális jelölés száműzésének.

– A narancssárga kör csupán annyit jelzett, hogy az adott termékeket cukorbetegeknek ajánlják, ám ezeket sem mértéktelenül, hanem észszerűen fogyasztva! A táplálkozásukra, étrendjükre tudatosan ügyelő, jól tájékozott betegek eddig is, ezután is alaposan megnézik a termékcímkéket, a tápérték-­jelöléseket, és mérlegelik, hogy tiltott gyümölcs-e számukra a szóban forgó élelmiszer, vagy sem.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában