Helyi közélet

2016.07.05. 17:19

Nyíregyházi kezek szorgoskodtak a sírkertben

Nyíregyháza - A nyíregyházi nyugdíjasok a Házsongárdi temetőben több síremléket is rendbe tettek.

Nyíregyháza - A nyíregyházi nyugdíjasok a Házsongárdi temetőben több síremléket is rendbe tettek.

Felejthetetlen öt napot töltöttek – zömében jótékony tettekkel – a nyíregyházi Aranykor Nyugdíjasklub tagjai Erdélyben a napokban.

Mint ahogy Lendvai Zoltán elnök és Móré Mihály lapunknak elmondta, a 2011-ben alakult klub nemcsak kirándulást, névnapot, bált és más, szórakoztató programot tart fontosnak, a tagoknak ugyanolyan jelentős az is, hogy a szolidaritásukat tettekben is kifejezhessék.

Minderről a közelmúltban meggyőződhettek a kolozsvári, a gyergyószentmiklósi és a gyimesközéploki magyarok is.

Festettek, ültettek

Az összetartozás fontosságát hangsúlyozták, amikor a kolozsvári Házsongárdi temetőben a műemléki védettségű, ám közeli hozzátartozók híján elhanyagolt gróf Wesselényi család sírboltját rendbe tették.

Tőkés Erzsébettel, a helyi alapítvány vezetőjével egyeztettek, s az Aranykor klub 32 tagja lefestette, majd 700 tő virágot elültetve méltó megjelenést adott az emlékezőhelynek. Még további 11 sírboltot is gondoztak a klubtagok.

Sálak, Bibliák ajándékba

A gyergyószentmiklósi nyugdíjasklubbal többéves kapcsolata van a nyíregyházi csoportnak, így jutottak el az ottani Munkás Szent József Templomba. Egy Makovecz-tanítvány tervezte, gyönyörű új templomban részt vettek a misén, majd nemzeti motívumokkal díszített sálakat adtak a vendéglátóknak. Az aznap avatott Szent István-szobor környékét 682 petúniával gazdagították a nyugdíjasklub tagjai.

Kicsengetésnek nevezik Erdélyben a Magyarországon ballagásnak nevezett ünnepet. A nyírségi klub tagjai Gyi­mesközéplokra is ellátogattak, ahol az Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum 47 végzős diákjának egy-egy Bibliát, az intézménynek pedig egy ­gyönyörű, hímzett iskolazászlót ajándékoztak.

- Tóth Kornélia -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában