Helyi közélet

2016.07.02. 19:37

Paleo étrend: Kánaán a nyár

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Minden étrendnek vannak hívei és ellenzői – megmutatjuk, ki miért szereti az egyiket vagy másikat.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Minden étrendnek vannak hívei és ellenzői – megmutatjuk, ki miért szereti az egyiket vagy másikat.

Egyre többször találkozunk glutén- vagy laktózmentes ételekkel és alapanyagokkal, mint ahogy a paleo vagy a vegán étrend is mind népszerűbb. Valamennyi irányzatnak vannak hívei és ellenzői – arra voltunk kíváncsiak, miért szeretik a követői egyiket vagy másikat, milyen változást hozott az életükbe az étrend, mennyire volt nehéz betartani a szabályokat.

Receptek, kísérletek

A nyíregyházi Sipos János félig-meddig kényszerből lett a paleo étrend követője: le akarta győzni a betegségét.

– Fiatalkoromban aktívan sportoltam, de abbahagytam és elkezdtek felkúszni rám a kilók. Magas lett a vérnyomásom, és olyan gyógyszereket írtak fel, amiket életem végéig szednem kellett volna. Ehelyett a futást választottam, és bár az első alkalmakkor alig hatszáz métert tudtam megtenni, azóta már a félmaratont is lefutottam – de a két esemény között sok minden történt. A sportolás jót tett, leadtam tíz kilót, de három éve daganatot találtak a torkomban. Elkezdtem kutakodni az interneten és azt találtam, hogy a rákos sejtek a szénhidrátban található cukrokkal „táplálkoznak”, így megfogadtam egy kollégám tanácsát és átálltam a paleo étrendre.

Amíg a kezelések tartottak, betartottam minden szabályt, ma már időnként elcsábulok, így ha itthon vannak a lányaim és elmegyünk pizzázni, én is eszek velük. Azért volt könnyű az átállás, mert egyrészt meg akartam gyógyulni, és tudtam, hogy ehhez az étren­demen is változtatni kell, másrészt korábban is szerettem a zöldségeket, gyümölcsöket, a kenyeret viszont annyira nem, így nem okozott gondot lemondani róla. A nyár ebből a szempontból Kánaán, hiszen rengeteg az alapanyag, de az év többi részében sem éhezek. Rengeteg recept van a világhálón, és én is sokat kísérletezek. Paleo kenyeret sütök, főzeléket készítek – ez utóbbit liszt helyett zöldséggel sűrítem be, teszek bele zellert, sárgarépát, karfiolt és tökéletes!

Nemcsak azoknak fontos a sport és az egészséges étrend, akik betegséggel küzdenek, de azoknak is, akik szeretnék megőrizni az egészségüket: azaz mindenkinek – mondja Sipos János, aki meggyógyult, és tudja, hogy ezt egyrészt az életmód-, illetve étrendváltásnak köszönheti. Időnként engedékenyebb magával, de szerinte ezzel nincs semmi baj.

– Az étkezésnek összhangban kell lennie az életünkkel, de ugyanilyen fontos a mértékletesség is. Ha ezeket betartjuk, többet tettünk magunkért, mint gondolnánk.

KM-SZA


Amit a paleo étrendről tudni kell

A paleo étrendet Loren Cordain fejlesztette ki, aki úgy véli, az ősember étkezési szokásait követve javíthatunk egészségi állapotunkon. A fő szabály, hogy csak olyan élelmiszereket lehet fogyasztani, amiket a vadászó-gyűjtögető társadalmak tagjai is ettek. Az ősember azon állatok húsát fogyasztotta, amelyek a közelében éltek, így a professzor szerint olyan állati fehérjéket kell fogyasztanunk, amelyek az adott éghajlaton jellemzőek, de érvényes ez a zöldségekre, gyümölcsökre is. A hangsúly a teljes értékű fehérjén és a szénhidrátok mellőzésén van. Sok friss gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztani, a keményítőtartalmú növények kerülendők. A paleolit-hívek a kenyeret is mellőzik, mint ahogy a tejtermékek és a feldolgozott élelmiszerek sem részei az étrendjüknek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában