Helyi közélet

2016.07.29. 20:46

Szabolcs vezér ünnepe

Szabolcs - Kopjafa állítással vette kezdetét Szabolcs vezér ünnepi eseménysorozata pénteken a honfoglaló vezér földváránál. Szombaton íjászverseny és hagyományőrző fesztivál várja az érdeklődőket.

Szabolcs - Kopjafa állítással vette kezdetét Szabolcs vezér ünnepi eseménysorozata pénteken a honfoglaló vezér földváránál. Szombaton íjászverseny és hagyományőrző fesztivál várja az érdeklődőket.

Kopjafák: „Megmaradni itt, Szabolcs földjén…”

Megyénk névadó településén, Szabolcsban, a honfoglaló vezér szobra mellett állították fel a nemzeti, a megyei és a községi kopjafát (a székelyudvarhelyi mester, Sándor Attila gyönyörű remekeit).

A település polgármestere, Csegei László elmondta: összetartozásunk jeleként történelmi zarándokhelyet szeretnének létrehozni a földvár tövében. A nemzeti kopjafát minden magyar zarándok ékesítheti szalagjaival; a megye kopjafájára megyénk települései köthetik fel emlékszalagjaikat, míg a községi kopjafán Szabolcs jelenlegi lakói és a településről elszármazottak hagyhatnak üzenetet az utókornak.

A megyei közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár arra emléketetett: a történelmi örökség mindenkit kötelez, nekünk is őriznünk kell a nemzeti értékeinket, és át kell majd adnunk a következő generációknak.

Az esemény főszervezője, Nagy Géza többek között arra hívta fel a figyelmet: az Európát napjainkban érő kihívások közepette új értelmet nyer a szülőföld védelme, a haza szeretete, a hagyományok őrzése.

Szabolcs vezér ünnepe szombaton folytatódik: várják az érdeklődőket íjászversenyre, neves régészek, történészek, műemlékvédelmi szakértők részvételével szervezett fórumra, és hagyományőrző fesztiválra, amelyben lesz lovas és gyalogos harci bemutató, solymászat, sétahajózás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában