Helyi közélet

2016.07.08. 17:46

Új emberek, új impulzusok - Vaszkó Bence visszatér a fővárosba

Nyíregyháza - A főiskola óta nem éltem otthon, Budapesten, és most úgy döntöttem, visszatérek. Ez nem jelenti azt, hogy felégetek magam mögött minden hidat, sőt! Szeretem ezt a várost, kedvelem a kollégáimat, sok feladat vár még itt rám.

Nyíregyháza - A főiskola óta nem éltem otthon, Budapesten, és most úgy döntöttem, visszatérek. Ez nem jelenti azt, hogy felégetek magam mögött minden hidat, sőt! Szeretem ezt a várost, kedvelem a kollégáimat, sok feladat vár még itt rám.

Kinyílik egy ajtó …

– Az első mindjárt augusztusban: Leonard Gershe: A pillangók szabadok című művéből készült az a kamaradarab, amit az MJ Produkció jóvoltából láthatnak az érdeklődők. Az előadást Bence rendezi és ő az egyik főszereplő (a másik két szerepben Pregitzer Fruzsinát és Bende Kingát láthatjuk).

A New Yorkban játszódó, vidám történet az élet teljesen hétköznapi dolgairól szól, csak egy kicsit más megvilágításban. Egy fiú és egy lány találkozik, de fény derül az anya–fiú kapcsolat nehézségeire is. Az elit családból származó Don szeretne kikerülni édesanyja fojtó védelmezése alól és önálló életet élni, ezért albérleti szobát bérel. A sors a szomszédjába sodorja a nehéz sorsú fiatal lányt, Jillt, aki azért szökött el otthonról, hogy megvalósítsa az álmát, és színésznő legyen. A fiú és a lány pici szobáját egyetlen ajtó választja el. Ami egyszer csak kinyílik …

Elhagyni a komfortzónát

– A fiú, akit játszok, vak, és ez nagy kihívás. Próbálom a lehető legtöbb információt begyűjteni arról, hogyan közlekednek, hogyan tájékozódnak, egyáltalán: milyen az életük. Jártam a vakok intézetében, megtapasztaltam, milyen érzés, amikor az egyik érzékszerv eltompulásával párhuzamosan felerősödik a tapintás, a hallás. A főpróbán a darabot jelnyelvi tolmácsolással mutatjuk be, így a fogyatékossággal élők és egészségesek együtt láthatják – hazánkban nincs még komoly hagyománya az akadálymentesített színházi produkcióknak, de bízom benne, hogy ezen a téren előfutárok lehetünk.

A pillangók szabadok olyan gyakori élethelyzetekkel foglalkozik, mint amilyen az elengedés, a felelősségvállalás vagy a szerelem, de persze kiderül, hogy mindez mennyire nem egyszerű! Bence életében ezek az érzések most nem csupán az előadás miatt vannak fokozottan jelen: eljegyezte kedvesét és a fővárosba költöznek.

– Időnként az embernek el kell hagynia a megszokott, nyugodt mederben folyó mindennapjait ahhoz, hogy előrelépjen, és az én életemben ennek most jött el az ideje. Úgy érzem, jót tesznek majd az új impulzusok, az új ismeretségek, és ez azzal jár, hogy kevesebbet játszok majd Nyíregyházán.

A budapesti József Attila Színház új évadában több szerep is vár rám – a La Mancha lovagja, a Sörgyári capriccio és egy gyerekdarab is –, viszont áprilisban a Főfőnök című Lars von Trier-darabban ismét itt lépek színpadra. És vannak titkos terveim is: nem szeretnék elszakadni a várostól, sok barátom él itt, akikkel közös produkciókban is gondolkodunk. Rengeteg lelkesítő esemény történik velem, és azt hiszem, több ez, mint puszta szerencse: olyan, mintha valaki fogná a kezem.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában