Helyi közélet

2016.07.14. 14:37

Vasvárit nem lehet feledni

Nyírvasvári, Tiszavasvári - Tiszavasváritól Nyírvasvárin át Körösfőig ápolják a 190 éve született „márciusi ifjú” emlékét.

Nyírvasvári, Tiszavasvári - Tiszavasváritól Nyírvasvárin át Körösfőig ápolják a 190 éve született „márciusi ifjú” emlékét.

Napra pontosan 190 éve, 1826. július 14-én született az 1848-as forradalom kiemelkedő alakja, Vasvári Pál Tiszabűdön (amely ma Tiszavasvári egyik városrésze) és 167 éve, 1849. július 6-án szenvedett mártírhalált a túlerőben lévő, román mócokkal vívott üt­közetben. Az erdélyi Gyalui havasokban alussza örök álmát, több száz katonájával együtt, egy ismeretlen tömegsírban.

Legenda és valóság

A HA Team tudósításából kiderül: a születés jubileumára és a hősies végre a szülőhely lakossága és Vasvári Pál géniuszi munkásságát tisztelő vendégek méltóan emlékeztek meg július 6-án, a helyi Vasvári Pál Társaság szervezésében, s koszorúzták meg keresztelő templománál lévő, egész alakos szobrát.

E rendezvény keretén belül mutatták be Sulyok József, volt polgármester „Legenda és valóság” című, apáról és fiúról szóló elbeszélő költeményét. A kötet a történelmi valóság és a legendárium ötvözetében tárja elénk Fejér Pál tiszabűdi, görögkatolikus pap, az apa és Vasvári (Fejér) Pál a fiú történelmet formáló, a népért, s a nemzetért való küzdelmét. A nagy lélegzetű művet a szerző Vasvári Pál által hangoztatott igazsággal fejezte be: „Amely nemzet önmagát elhagyja, nem méltó a szabadságra”.

 

– Bár nemrég neveztek ki az intézményegyüttes élére, tisztán látszik: a város évti­zedek óta méltó módon ápolja Vasvári Pál emlékét. A könyvbemutató, a koszorúzás és az állófogadás is tovább erősíti a vasváriak kötődését a közös múltjuk iránt – fogalmazott Bohács József, a tiszavasvári Egyesített Közművelődési Intézmény és Könyvtár igazgatója.

- KM–LTL -


Névjegy

Vasvári Pál

Születési név: Fejér Pál

Születési hely, idő: Bűd, 1826. július 14.

Halálozási hely, idő: Havasnagyfalu, 1849. július 5.

„Titulusai”: író, történész, filozófus, politikus, forradalmár, a „márciusi ifjak” egyik vezéralakja, honvéd őrnagy.


Nyírvasvári lett a névadó

A Fejér, azaz a Vasvári család 1828-tól Nyírvasváriban élt: az apa lelkészként és tanítóként tevékenykedett. A később felvett neve is innen ered. Vasvári elemi iskoláit Nyírvasváriban végezte.

– Vasárnap koszorúztuk meg Fejér Pálné kopjafáját Nyírvasváriban, és természetesen jelen voltunk a tiszavasvári megemlékezésen is. Szintén hagyomány, hogy Körösfőn is ott vagyunk. Az utóbbi nyolc évben mindhárom helyszínen ápoljuk Vasvári Pál emlékét – említette Tóth Zoltán, Nyírvasvári korábbi polgármestere, a Vasváriak Vasváriért Közéleti Egyesület agilis elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában