Helyi közélet

2016.07.18. 12:15

Veres András az új főpásztor

Győr, Nyíregyháza, Pócspetri - Pócspetriben született, Nyíregyházán szentelték pappá.

Győr, Nyíregyháza, Pócspetri - Pócspetriben született, Nyíregyházán szentelték pappá.

A győri Nagyboldogasszony-székesegyházban szombaton beiktatták a Győri Egyházmegye új főpásztorát, Veres Andrást, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökét, akit Ferenc pápa a szombathelyi püspöki székből helyezett át a Győri Egyházmegye élére. Az új győri püspök szabolcs-szatmár-beregi kötődésű: Pócspetriben született és 1986. augusztus 2-án Nyíregyházán szentelték pappá, mégpedig a Magyarok Nagyasszonya római katolikus templomban.

A családok családja

A Magyar Kurír beszámolójából kiderül: Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa az Apostoli Szentszék megbízottjaként adta át a pásztorbotot Veres Andrásnak, aki a szentmise főcelebránsa és szónoka volt. Elmondta: néhány nap múlva ünnepelheti pappá szentelése harmincadik évfordulóját, és kiemelte: élete legszebb és legnagyobb ajándéka, hogy pap lehet.

– Az egyház egész lelkipásztori munkájának fokozottan a család felé kell fordulnia – hiszen ha ezt sikerül megvalósítani, akkor a hitoktatás és a törődés a fiatalokkal is megfelelő hangsúlyt kap. És akkor egyre közelebb kerülünk a Ferenc pápa által meghatározott célhoz: a plébánia legyen a családok családja.

Az egyház akkor tölti be jól a földi hivatását, ha a társadalmi élet minden területén érződik a hívő emberek jelenléte és az evangéliumi értékrend érvényesülése.

Ez közös célunk – Isten országát kell építenünk minden politikai és kulturális berendezkedésben – mutatott rá szentbeszédében a főpásztor és hangsúlyozta: nem lehetünk restek, gyengék vagy megalkuvók a nem keresztény világ kihívásai előtt. A hívő ember minden jó szándékú emberrel összefogva fáradhatatlanul törekszik minden ember közös javát szolgálni. Beiktatása alkalmából Veres András háromszáz hajléktalant vendégelt meg a likócsi Segítőházban. Üzenetét és üdvözletét Németh László püspöki helynök adta át a szegényeknek.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában