Helyi közélet

2016.08.08. 17:46

25 éves a DoktoRock Színtársulat Kisvárdán

Kisvárda - Egy zenét szerető fiatal orvos Dr. Péter Csaba (1962–2006) és társai 1991–ben egy Orvos–Jogász bálon történő szereplés egy estének indult. Mégis elkezdődött valami, ami ha rajtuk múlik, soha nem is ér véget. A negyedszázados évfordulót ünneplő jubileumi előadás augusztus 13–án /szombat/, este nyolc órától lesz a Várszínpadon.

Kisvárda - Egy zenét szerető fiatal orvos Dr. Péter Csaba (1962–2006) és társai 1991–ben egy Orvos–Jogász bálon történő szereplés egy estének indult. Mégis elkezdődött valami, ami ha rajtuk múlik, soha nem is ér véget. A negyedszázados évfordulót ünneplő jubileumi előadás augusztus 13–án /szombat/, este nyolc órától lesz a Várszínpadon.

Bár a Csapat, a DoktoRock Színtársulat, folyamatosan változott és átalakult, de mindig képes volt megújulni. A színház és a zenés darabok (musicalek és rock operák) iránti lelkesedés és szeretet az, ami összetartotta és összetartja őket. Azért sikerülhet az óta is évről–évre minden előadásukat emlékezetessé varázsolni, mert a közönség és a saját maguk örömére igyekeztek s igyekeznek a legjobbat nyújtani ott, ahol minden pillanat számít: a színpadon.

Az első előadás – István, a király

Ekkor még ők sem gondolták, hogy 1993 december15–én (23 éve) egy teljes csapattal már színpadon lesznek, az István a királlyal, s már nagyközönség előtt tarthatják meg első színpadi bemutatójukat. Az ezt követő években folyamatosak voltak a bemutatóik. A helyiek mellett olyanok léptek fel velük egy színpadon, mint Vikidál Gyula, Sasvári Sándor, Kalapács József, Csengeri Ottilia, Nagy Anikó Jászai–díjas, s még lehetne sorolni a neveket.

A társulat életében emlékezetes esemény volt, hiszen Szörényi levente személyesen találkozott Kisvárdán Dr. Péter Csabával.

Ez már történelem

1998. június 16–án találkozott először személyesen a szerző Szörényi Levente és a csoport vezetője Dr. Péter Csaba.

–Annak idején –mondta az akkori találkozáskor a szerző– mint amatőr együttes kérték tőlünk az engedélyt, hogy az István, a királyt bemutassák. Egy dilemma előtt álltunk s álltam én magam is. Tudtam azt, hogy nem biztos, hogy minden tekintettben egy tökéletes előadás születik…Biztos voltam benne, hogy bármilyen előadás születik egy amatőr együttes részéről az már bizonyos értelemben siker…Az előadásokat követően egy levelet és egy videokazettát is kaptam a DoktoRock–tól, s ezekből megtudtam, hogy nagyon kedvezően fogadták a városban a darabot és nagyon sokan tevékenyen részt vettek a sikerben… Örültem a sikernek s most a személyes találkozást követően Péter Csabával a további együttes munkálkodásról beszélgettünk. Ez azt jelenti, hogy a magam eszközeivel segítem e kiváló együttes munkáját.

Ezt egy baráti kézfogással meg is erősítették. Az István, a királyt négyszer mutatták be Kisvárdán. 2002. szeptember 13–án, Kisvárda testvérvárosában Kézdivásárhelyen volt nagysikerű bemutatójuk.

Tízen nyolc évvel ezelőtt, 1998–ban kapcsolódott be a csoport munkájába Miklós Tibor (1947–2013) rendező– szövegíró, aki több éves tevékenységével részese lehetett a kisvárdai sikereknek. Az akkori amatőrökből az óta, jó páran profikká váltak. Az elmúlt húszon öt évben teljesen megfiatalodott a régi csapat, s helyükre újak léptek a világot jelentő deszkákra. Az előadásokban aktívan veszik ki részüket a kezdetektől, vagy a későbbi bekapcsolódással azok, akik a sikerek akkori és mostani részesei.

Jubileumi gála

Negyedszázados évfordulóját ünneplő társulat az elmúlt 25 évben közel harminc bemutatót vitt színre, a bemutatott előadások száma kétszáz körül jár. Ebből az alkalomból szeretnék a hűséges közönségüket megörvendeztetni egy olyan gálaműsorral, melyben régi és új tagok egyaránt szerepelnek, felvonultatva a musicalirodalom legszebb és legismertebb dalait, számos ehhez koreografált tánccal kiegészítve. Elhangzanak majd dalok az Isten pénze, A Dzsungel könyve, Elisabeth, Anna Karenina, Kiálts a szeretetért, Egri csillagok, Légy jó mindhalálig, A vörös malom, a Hair, a Fame, az István a király, a Made in Hungária, a Tied a világ című előadásokból.

Egy fergeteges ünnepi előadás lesz Nagy Anikó Jászai Mari–díjas színművésznő, és a társulat, volt és jelenlegi tagjainak közreműködésével. Élőben zenél a "MIEZ" a Miskolci Illés EmlékZenekar.

A csapatot most, a negyedszázados jubileumi gálára készülve Dégi Zoltán irányítja, a táncok koreográfiája pedig Gönczné Gyarmati Krisztina munkája.

A 25 éves jubileumi évforduló alkalmából emléklapokat, emléktárgyakat kapnak a társulat régi tagjai. Több mint 20 éves munkáért egy fő, 15 éves tagságért kilenc fő, több mint tíz éves tagságért három fő részesül elismerésben.

Nyíltszíni taps a legnagyobb elismerés

Mindig érdekes jelenség egy előadáson a közönség, ha legalább olyan lelkesek, mint az előadók. Számomra nem kérdés, a szívüknek kedves előadókhoz való személyes kapcsolatuk motiválta, s motiválja őket a tetszésnyilvánításban. De bármi ösztönözte a nagyérdeműt, egy sikeres előadást illették, s illetik elismerésükkel, nyílt színű tapsukkal az elmúlt negyed század alatt.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában