Helyi közélet

2016.08.17. 10:27

A diákok a nyári szünettől, a szülők tízezrektől búcsúzhatnak el az iskolakezdéssel

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az önkormányzatok sem maradnak ki a tanulók támogatásából.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az önkormányzatok sem maradnak ki a tanulók támogatásából.

A diákok a nyári szünettől, a szülők több tízezer forinttól búcsúzhatnak el az iskolakezdéssel. A tanszerek beszerzése megterheli a családi kasszát, de az önkormányzatok lehetőségeikhez mérten próbálják enyhíteni a terheket.

Megyei körképünkben városok és kistelepülések vezetőit kérdeztük, milyen segítségre futja a költségvetésből.

Automatikusan jár

– Azoknak a családoknak, amelyek a szeptemberi iskolakezdés előtt, augusztus elsején is jogosultak voltak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, az önkormányzat gyermekenként 5800 forint értékű Erzsébet utalványt ad – közölte Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere. – A támogatást ebben a hónapban postán kapják meg az érintettek, ezt követően decemberben ismét számíthatnak egy kis segítségre (szintén Erzsébet-utalvány formájában), amit ruhára, tanszerre vagy élelmiszerre fordíthatnak a családok. A juttatás 3340 gyermeknek jár. A kérelmet nem kell benyújtani a Szociális és Köznevelési Osztályra, hiszen annak folyósítása automatikus. Az idén is biztosítanak ingyenes tanszercsomagot (1500 forint értékben) minden olyan alsó tagozatos kisiskolásnak, aki nyíregyházi lakcímmel rendelkezik, és függetlenül a fenntartótól, valamelyik nyíregyházi oktatási intézmény tanulója – ez 4917 gyermeket jelent. A támogatási formát 2014-ben vezették be, nem kötelezően, hanem önként vállalt feladatként.

– A nyíregyházi önkormányzat bérlettámogatást is biztosít a tanulóknak. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek 30, a halmozottan hátrányos helyzetűek pedig 80 százalékos támogatást kapnak. Ezekben az esetekben a bérlet árának csak a fennmaradó részét kell megfizetniük a családoknak. A bérleteket havonta utólag az iskolákban kell leadni. Utána az iskola kifizeti a támogatási összeget – mondta a megyeszékhely alpolgármestere.

Augusztus végéig megkapják

Több olyan önkormányzat is van a megyében, ahol nem engedhetik meg maguknak, hogy iskolakezdési támogatást adjanak a családoknak.

Dr. Péter Zoltán, Kántorjánosi első embere elmondta, hogy 3. éve vezeti a települést, de náluk sincs ilyen lehetőség, aminek egyszerű oka van, erre sajnos nincs az önkormányzatnak elkülönített kerete.

Fülöp Károlytól, Gelénes polgármesterétől már azt a választ kaptuk, hogy náluk az általános iskolás gyerekeknek 15 ezer forintot adnak, míg a középiskolásoknak és a felsőfokú tanulmányaikat megkezdőknek 25 ezer forintnyi egyszeri támogatást biztosítanak.

– Ebben az évben 65-en részesülnek iskolakezdési támogatásban – mondta el a polgármester, aki hozzátette azt is, hogy az általános iskolásoknál visszaellenőrzik a pénz rendeltetésszerű felhasználását.

Hasonló a helyzet Botpaládon, ahol közel egymillió-ötszázezer forintot osztanak szét, és már óvodáskortól jár ez a támogatási forma. Nekik 4000 forintot fizetnek, az általános iskolásoknak már tízezret, a középiskolásoknak húszezret, a felsőfokú tanulmányokat végzőknek pedig 25 ezer jut, tudtuk meg Gyurkó László polgármestertől. Egyetlen feltétel, hogy be kell mutatni az iskolalátogatási igazolást.

Nyírpazonyban ezt gyermekvédelmi támogatásként adják a családoknak, és Erzsébet-utalvány formájában, amelynek összege kis- és nagykorú esetében is 5800 forint.

– A jogosultság attól függ, mennyi az augusztus elsején fennálló egy főre eső jövedelem a családban. Ha az összeg 37 500 forint alá esik, automatikusan jár a megjelölt összeg. Ebben az évben a településünkön ez a támogatás 91 embert érint – tudtuk meg Dubay László polgármestertől. – Az utalvány meleg étel, taneszközök és ruházat vásárlására használható fel, s augusztus végéig el is jut az érintettekhez.

KM


Kétszer tízmillió forint

Újfehértón hasonló a helyzet, mint tavaly: szeptember elseje és huszadika között nyújthatnak be kérelmet azok a szülők, akik csemetéje bölcsődébe, óvodába, általánosba vagy középiskolába jár. A rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők egyszeri 3500, mások 6000 forintra jogosultak.

– Szeptemberben 1850-en igényelhetnek nevelési és iskolakezdési támogatást a településen, ennek összege összesen 9,9 millió forint, ha minden kérelem beérkezik, amire előzetesen számítunk. Novemberben szintén közel tízmillió forintos nevelési és tanszertámogatást adunk a családok, valamint az első osztályos diákoknak, segítünk a buszbérletek megvásárlásában is – mondta Nagy Sándor, Újfehértó polgármestere.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában