Helyi közélet

2016.08.14. 16:11

A fárasztástól a csendig

Nyírpazony, Gégény - Vártás Tibor a horgászatot úgy szereti, valamennyi részletével együtt, ahogy van.

Nyírpazony, Gégény - Vártás Tibor a horgászatot úgy szereti, valamennyi részletével együtt, ahogy van.

Valahányszor ellátogat e sorok írója a nyírpazonyi Pazonyi Horgásztanya tavához, biztos lehet abban, hogy a horgászok között találkozik a pátrohai Vártás család valamelyik tagjával.

Két hete Dávidot mutattuk be a Horgász, vadász oldalon, az elmúlt pénteken pedig az esti órákban éppen annak lehetett a szemtanúja a krónikás, Tibor hogyan akasztott, illetve húzott partra egy pontyot. (Talán egyszer majd a harmadik testvérről, Gáborról is szó lesz ezeken a hasábokon, ugyanis ő is nagyon szeret horgászni.)

Megtanulta az alapokat

– Édesapám szerettette meg velem a horgászatot, amikor úgy 16 éves lehettem. A szabolcsveresmarti víztározóhoz jártunk sokat, akkor még nagyon jó víz volt, ott tanultam meg az alapokat – emlékezett vissza a kezdetekre a saját családjával már Gégényben élő Vártás Tibor.

– Aztán, ahogy nagyobb lettem, már inkább a barátokkal jártam el horgászni. Sokat megfordultam a székelyi Őzetanyán, ahol a régi tóban horgásztam, még nem volt meg a bojlis tó. Mostanában gyakran felkeresem az orosi tavat, szívesen járok Biribe is, Nyírpazonyban most voltam második alkalommal a barátokkal. Jól éreztük magunkat, fogtunk vagy 17 darab halat, sok szép pontyot és afrikai harcsát.

– Az egyéni rekordomat azonban az a 17,5 kilogrammos tőponty jelenti, amit Verba-tanyán fogtam, a legnagyobb, 16,5 kilogrammos amurom pedig Birihez kötődik. Az idei terveim között szerepel, hogy a családdal ellátogatok Maconkára, ugyanis szerencsére az egész család nagyon szeret horgászni.

Csend és nyugalom

Amikor teheti, Vártás Tibor a szabad idejét a tópartokon tölti.

– A horgászatot úgy szeretem, ahogy van, s ebbe éppen úgy beletartozik a hal fárasztása, mint a természet csendje, a táj végtelen nyugalma – folytatta a fiatalember, aki a sikeres fogásának titkát is elárulta szerkesztőségünk érdeklődésére.

– Általában erjesztett etetőanyaggal szeretek hor­gászni, míg csaliként az ánizsos pellet mellett gumikukoricát is szívesen használok.

Az igazi élmény a nagy hal

– Pergetni nem szeretek, csukázni nagy ritkán szoktam, inkább a pontyokat, amurokat szeretem megfogni. Így télen otthon vagyok a családdal. Ha halat akarunk enni, akkor napijegyes tavon horgászom, de az igazi élmény mégis az, amikor kapitális méretű halat fogunk, amit aztán visszaengedünk. A jövő hétre is éppen egy ilyen horgászatot tervezek, az orosi bojlis tóhoz szeretnék elmenni a családdal és a barátokkal – tette hozzá befejezésül.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában