Helyi közélet

2016.08.13. 11:46

A világ tetején egyensúlyoznak

Nyíregyháza, Lublin – Fantasztikus volt látni, hogyan mozognak a világbajnokok a hevedereken, nagyon sokat tanultam, miközben figyeltem őket – árulta el Zsögöny Tamás, a nyíregyházi slackline-csoport legeltökéltebb tagja, aki kilencedmagával nemrégiben tért haza a lengyelországi Urban Highline Festivalról.

Nyíregyháza, Lublin – Fantasztikus volt látni, hogyan mozognak a világbajnokok a hevedereken, nagyon sokat tanultam, miközben figyeltem őket – árulta el Zsögöny Tamás, a nyíregyházi slackline-csoport legeltökéltebb tagja, aki kilencedmagával nemrégiben tért haza a lengyelországi Urban Highline Festivalról.

A nyíregyházi slackline-osok Facebook-csoportjának közel száz tagja van – ennyien érdeklődnek a nem mindennapi sport iránt a megyeszékhelyen, ám a leggyakrabban fák közé kifeszített kötelekre maroknyian merészkednek fel rendszeresen. Zsögöny Tamás, a csapat vezetője utolsó beszélgetésünk óta saját bevallása szerint is sokat fejlődött: már nem elégszik meg a talaj közeli egyensúlyozással, víz fölött és a magasban tologatja saját korlátait. Nemrégiben érkezett haza a lengyelországi Lublinban rendezett nyolcadik Urban Highline Festival-ról.

– Kilencen indultunk el a fesztiválra, ami egyben karnevál is – ilyenkor öt napra teljesen átalakul az óváros. Éjjel-nappal szól a zene, a különböző kulturális programok több ezer embert vonzanak a lengyel településre. Míg a járókelők megtöltik a tereket, kávézókat, éttermeket, és élvezik a mutatványosok, zsonglőrök, pantomimesek előadásait, mi több mint harminc–ötven méter magasan a fejük fölött kifeszített hevedereken „vesszük magunkhoz” az adrenalinfröccsöket – mesélte Tamás, akinek dupla ünnep volt a lengyelországi utazás, hiszen amellett, hogy fantasztikus élményeket gyűjtött, a 30. születésnapját is a fesztiválon ünnepelhette.

Tizenhárom kötél oda-vissza

– A Föld minden szegletéből érkeznek a fesztiválra slack­line-osok, az abszolút kezdőktől a világbajnokokig mindenki együtt slackline-ozik. A highline-ról tudni kell, hogy lehetetlen közben megsérülni. Ha betartják az előírásokat, teljesen biztonságos, legfeljebb néhány véraláfutást szedhet össze, akit véletlenül megüt a heveder. Persze, akadnak olyanok, akiknek nem nyújt elegendő szabadságot és izgalmat ez a sport; ők nem használnak biztosítóköteleket. A free solo világbajnok – akivel volt lehetőségem beszélgetni Lublinban – 180 méter magasan sétált végig egy 57 méter hosszú kötélen.

Míg a nyíregyházi fiú tavaly inkább csak nézőként utazott az Urban Highline Festival-ra, az idén már ő kezdte az első menetet az első hevederen. A magyar résztvevők közül egyedüliként „fogadta el a kihívást”, s bár barátnője, Brigi is elkísérte, ő egyelőre csak ismerkedett a rendezvény nyújtotta lehetőségekkel.

– Sikerült mind a tizenhárom kötelet oda-vissza megjárnom. A legmagasabb irodaépület ablakában kifeszített hevederen inkább csak görgőztem, kicsit tartottam a hosszától, alföldi gyerekként az ötvenméteres magassághoz sem voltam hozzászokva – jegyezte meg mosolyogva Tamás, aki hetente legalább egyszer kötélre áll.

Folyamatos a fejlődés

– A srácok, akikkel kint találkoztam, nem isznak alkoholt, nem cigiznek, csak a slackline-nak élnek. Ez egy olyan sport, amit nem lehet kimaxolni: folyamatosan fejlődik az ember, ha komolyan gondolja és gyakorol. Amikor belekezdtem ebbe az egészbe, nem is sejtettem, hogy az egyensúlyérzékem ennyit fog változni – mutatott rá a nyíregyházi slackline-osok leg­eltökéltebb képviselője, aki az idén is ellátogat a Monte Pianaba, a highline-őrültek olaszországi találkozójára. Szeretné megdönteni a tavalyi csúcsát: az előző évben egy 150 méter magasban kifeszített 209 méteres hevederre merészkedett fel.


Egy szál kötélen a Korzó tornyai között

Zsögöny Tamás szerint bár jó tíz éve már meghonosodott itthon is ez az extrém sport, a megyében és Nyíregyházán mégis kevesen ismerik. Szerinte ennek az az egyik oka, hogy bár hetente többször kijárnak gyakorolni a bujtosi szabadidőparkba, a fák között megbújva nincsenek szem előtt. Ezért gondolták úgy, hogy a VIDOR Fesztiválon ők is a „közönség” elé lépnek.

– Sikerült megegyezni a Móricz Zsigmond Színházzal és a Korzóval, így a fesztivál ideje alatt, mindennap másfél órában a bevásárlóközpont tornyai között láthatnak minket az érdeklődők. Valószínűleg az augusztus 27-ei kezdést megelőzi egy keddi próbafeszítés, hogy minden rendben menjen. Szeptember 1–3. között a Hősök terén lehetőséget kapnak azok is, akik ki akarják próbálni a slackline-t – természetesen nem a magasban – újságolta a nyíregyházi adrenalinvadász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában