Helyi közélet

2016.08.17. 14:48

Az iskolához túl közel üzemel a kocsma - panaszolja egy olvasónk

Nyíregyháza - Tilos oktatási intézmény 200 méteres körzetében alkoholt árusítani – kivéve a melegkonyhás üzleteknek.

Nyíregyháza - Tilos oktatási intézmény 200 méteres körzetében alkoholt árusítani – kivéve a melegkonyhás üzleteknek.

- A kislányom szeptembertől első osztályos lesz egy jósavárosi iskolában, amivel nincs is baj, hiszen ez az élet rendje. Ami zavar, az az, hogy az intézmény közvetlen közelében, szinte a kerítés mellett évtizedek óta üzemel egy presszó, aminek a törzsközönsége sokat változott az elmúlt időszakban. Alkoholisták és hajléktalanok kedvelt helye lett, akik a presszó környékén élik mindennapjaikat nyitástól zárásig – jelezte egy, a lakótelepen élő apuka, aki szerint tarthatatlan, hogy a tanévkezdéstől mindennap ezt kell látnia a kislányának.

Miért és ki ad engedélyt a kocsma működtetésére, ha ennyire közel van hozzá az iskola, ahol több száz gyerek tanul? – tette fel a kérdést lapunknak. Észrevételét továbbítottuk az önkormányzat igazgatási osztályának.

– A vendéglátóhelyeket a jegyző mint kereskedelmi hatóság veszi nyilvántartásba a hatályos jogszabályok alapján: megkeresi az illetékességgel és hatáskörrel rendelkező szakhatóságokat, hogy a szükséges ellenőrzéseket elvégezzék – válaszolta érdeklődésünkre Rendes Sándor szóvivő.

Hozzátette: az elmúlt években a város területén található vendéglátóhelyeket kereskedelmi hatóság – együttműködve a társhatóságokkal és a közterület-felügyelettel – többször ellenőrizte, hogy azok a jogszabályoknak megfelelően üzemelnek-e.

Kereslet, kínálat

A hatályos kereskedelmi rendelet értelmében a melegkonyhás vendéglátóüzlet kivételével tilos szeszes italt kimérni nevelési-oktatási, egészségügyi, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül.

A melegkonyhás üzletekben helyben készített hideg és meleg ételeket (előételek, levesek, köretek, mártások, főzelékek, hús-, hal-, vadételek, tészták), cukrászati készítményeket, sütő- és édesipari termékeket árulnak. Amennyiben ezeknek a feltételeknek a vendéglátóhely megfelel, értékesíthetnek szeszes italokat. A kereslet befolyásolja, miből fogy több az üzletben…

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában