Helyi közélet

2016.08.02. 09:04

Egy helyközi megálló a nagykecskéstanyaiak álma - Megkapják?

Balkány, Nagykecskéstanya - A tanya idős lakói szeretnék, ha megállna a lakóhelyükön áthaladó távolsági busz.

Balkány, Nagykecskéstanya - A tanya idős lakói szeretnék, ha megállna a lakóhelyükön áthaladó távolsági busz.

Az idős emberek érdekében azt szeretnék a Balkányhoz tartozó Nagykecskéstanya lakói, ha lakóhelyükön nemcsak a helyi járat, hanem a helyközi busz is megállna. Mint szerkesztőségünknek elmondták, a Nyíregyháza–Nyíradony között közlekedő Volán-járat átmegy a tanyájukon, de nem áll meg.

Nincsen autójuk

Sok idős ember él ezen a külterületen, akik nem rendelkeznek autóval, számukra a helyi és a helyközi autóbusz jelenti az egyetlen közlekedési lehetőséget. A kedvező időpontok miatt Nagykecskéstanya idős lakói szívesen veszik igénybe a helyközi járatot, de ahhoz át kell gyalogolniuk Abapusztára, mert csak ott áll meg a busz. A Nyíregyháza–Nyíradony járatnak még csak kerülőt sem kell tennie, hiszen ott megy el Nagykecskéstanya házai között.

A lakosság problémáját az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-hez továbbítottuk, ahonnan a következő tájékoztatást kaptuk:

„A jelenlegi információk birtokában megállapítható, hogy az érintett településrészen csak Nyíradony irányába, illetve az Abapusztai bekötőúton van kijelölt autóbusz-megállóhely, Balkány, Kiskecskés, abapusztai elágazás menetrendi elnevezéssel. Ebben a két megállóban a járatok megállításának nincs technikai akadálya.

Nyíregyháza felé közlekedő járatoknál fizikailag nincs megállóhely, a járatok megállóhelyen kívüli megállítása nem lehetséges. Ebben az irányban egy új autóbusz-megállóhely létesítése szükséges, hogy a Nyíradony irányából érkező járatok meg tudjanak állni és az utasok le- és felszállítását el tudják végezni.

Hatósági bejárás

A jelenleg alkalmazott eljárási rend szerint az autóbusz-megállóhely létesítéséhez hatósági bejárás összehívását kell kezdeményezni. A lakosság jelzi az igényét a balkányi önkormányzatnak, a város pedig kéri a zrt.-től a hatósági bejárást, amelyre az alábbi érintetteket kell meghívni: az illetékes önkormányzat, hatóságok, az érintett út kezelője, társaságunk.

A helyszíni szemle során az érintettek nyilatkozatokat adhatnak ki a megállóhely létesítésének feltételeire vonatkozóan. A megállóhely forgalomba helyezését követően van lehetőség a menetrend szerinti járatok igénybevételére” – olvasható a közlekedési zrt.-től kapott levélben.

Hosszadalmas folyamat

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Pálosi Lászlót, Balkány polgármesterét, aki érdeklődésünkre a következőket mondta: – Jól ismerem a problémát, nem új keletű a tanyán élő lakók kérése. Egy buszmeg­álló kialakítása hosszadalmas folyamat. Megkezdtük az egyeztetéseket az illetékes hatóságokkal. Ha minden érintett igent mond, akkor engedélyes tervet kell készíttetni, ami szintén sok időt vesz igénybe. Bízom benne, hogy a lehetőségeinkhez képest minél hamarabb sikerül kialakítani a buszmegállót.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában