Helyi közélet

2016.08.17. 18:24

Ezt írta a Kelet 70, 60 és 50 éve - Ezüsttallérokkal fizetett a kótaji föld

Előkaptuk az 1946-os, 1956-os és 1966-os augusztus 17-i Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Előkaptuk az 1946-os, 1956-os és 1966-os augusztus 17-i Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1946. augusztus 17., szombat

Tomasovszky Mihály Szabolcs vármegye új főispánja

A köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére dr. Andrássy Dániel Szabolcs megyei, Zeöke Pál Esztergom megyei, Pongrácz Aladár Pest megyei és Vidovics Ferenc Somogy megyei főispánokat ebből az állásukból felmentette. Egyidejűleg kinevezte Tomasovszky Mihály nemzetgyűlési képviselőt Szabolcs vármegye, Fekete Tibor nemzetgyűlési képviselőt Somogy megye, és Zsarnay Kálmán vezérőrnagyot Pest megye főispánjává.

Hatvan éve írtuk

1956. augusztus 17., péntek

Egy nap alatt hazarepültek Berlinből a nyíregyházi galambok

Nemrég tartották a Magyar Galambászok Sportszövetségének rendezésében a posta­galambok országos seregszemléjét. Ezúttal nem Magyarországon repítették fel a galambokat, hanem Csehszlovákiában és az NDK-ban. Berlinben mintegy 15 000 magyar postagalambot engedtek a magasba – köztük nyíregyháziakat is. A nyíregyházi galambok sikerrel szerepeltek, nem egy közülük még aznap hazatért Berlinből. A nyíregyházi eredmények alapján így alakult ki a város sportgalambászainak sorrendje: 1. Kusnyerik Dániel, 2. Lengyel István, 3. Kurucz János.

Ötven éve írtuk

1966. augusztus 17., szerda

Több száz ezüstpénzt találtak Kótajban

Minden évben előkerülnek régi pénzek, érmék a föld mélyéről. Az elmúlt években találtak tízezer ezüstpénzt Nyíribronyban; a lelet érdekessége, hogy sok más országból származó érme is volt a pénzek között. Nyírteleken kétezer, Nagyecsed környékén pedig mintegy nyolc–kilencezer apró ezüstpénzre bukkantak. Ez utóbbi lelet a tatárjárást megelőző évekből származik. A napokban ismét régi pénzzel „fizetett” a szabolcsi föld, Kótajban egy széttöredezett edényben Tóvári Julianna 1217 darab ezüst húszast és 17 darab ezüsttallért talált. Az érmék a XIX. században készültek, valószínűleg az 1848-as szabadságharc idején rejtették el az edényt. A lelet a nyíregyházi Jósa András Múzeumba került, a megtaláló pedig pénzjutalomban részesült. ­Botpaládon a közelmúltban bizánci aranyérmet vetett ki a kapa.

- KM -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában