Helyi közélet

2016.08.22. 07:29

Különös bűz terjeng a Rigó utcán - Kiderült, honnan jön a szag

Nyíregyháza - Nemrég azzal kereste meg portálunkat egy Rigó utcai lakos, hogy lehetetlen ablakot nyitniuk, olyan bűz terjeng a környéken. Az olvasónk szerint az orrfacsaró szag alighanem a Westsik Vilmos utcai szennyvíztisztító telepről jött, ráadásul már máskor is előfordult ilyesmi.

Nyíregyháza - Nemrég azzal kereste meg portálunkat egy Rigó utcai lakos, hogy lehetetlen ablakot nyitniuk, olyan bűz terjeng a környéken. Az olvasónk szerint az orrfacsaró szag alighanem a Westsik Vilmos utcai szennyvíztisztító telepről jött, ráadásul már máskor is előfordult ilyesmi. Mivel a Nyírségvíz Zrt. a legutóbbi panaszbejelentéskor műszaki hibára hivatkozott, kíváncsiak voltunk, mi lehet a mostani állapot előidézője.

Aránytalanul nagy költség

Megkerestük az illetékeseket, s Tóth Györgytől, a nyíregyházi szennyvízüzem vezetőjétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy valóban előfordulhat kellemetlen szaghatás az érintett utcában, de megítélésük szerint csak nagyon ritkán. Többnyire a kedvezőtlen időjárási viszonyok – mint például a lefelé préselődő légnyomás – okozhat ilyen kellemetlenséget. Az üzemvezető elmondta, hogy az 1967-től üzemelő I. számú szennyvíztisztító telepet az elmúlt közel ötven év alatt többször is fejlesztették és korszerűsítették, de mindig szigorú hatósági engedélyeztetés mellett. Utoljára 2014-ben nyílt mód ilyenre európai uniós támogatási keretből.

– A fejlesztés során egy szagtalanító biofiltert építettünk, amely a mechanikai tisztítás egy részének a szagtalanítására, konkrétan a telepre érkező szennyvízből kiáradó szagok visszatartására szolgál a fogadóaknánál és a rácsszűrés műtárgyainál. A berendezés 2014 októbere óta folyamatosan, s az elvártnak megfelelő módon üzemel. A mechanikai tisztítás egyéb részeinél, vagyis a homokfogónál és az előülepítő műtárgyaknál viszont – ahol a szaghatás ténylegesen jelentkezhet – már nincs szagtalanítás. Itt a műtárgyak teljes lefedésével válna orvosolhatóvá a probléma, de ennek a költsége aránytalanul nagy.

– Mivel társaságunk üzemeltetési és karbantartási szerződés alapján működteti a szenny­vízrendszert, a Nyíregyháza részéről átadott művek fejlesztésére nincs lehetőségünk – avatott be a részletekbe a szakember.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában