Helyi közélet

2016.08.17. 19:57

Magyarországi népzenei együttesek találkozója, bemutatója Kisvárdán és Ajakon

Kisvárda - Augusztus 20-án de 10 órától a Kisvárdai Várszínházban, 13 órától az Ajaki Kultúra Házában mutatják be műsoraikat a népzenei együttesek.

Kisvárda - Augusztus 20-án de 10 órától a Kisvárdai Várszínházban, 13 órától az Ajaki Kultúra Házában mutatják be műsoraikat a népzenei együttesek.

Leleszi Tibor Kisvárda – Kerekes Miklós Ajak (a rendezvény védnökei) Polgármestereinek köszöntői itt követően, a fővédnök Dr. Seszták Miklós Nemzeti Fejlesztési Miniszter nyitja meg a népzenei bemutatót.

A rendezvény védnöke még Máté Krisztina a Nemzeti Művelődési Intézet Sz.–Sz.–B–Megyei Iroda területi koordinátora.

A hagyományápolási folyamatokba való bevonásukkal tovább éltethetjük a magyar zeneművészeti amatőr és professzionális mozgalmat, mert csak így vagyunk képesek a magyar népzenei örökség megőrzésére, népi kultúránk hagyományainak további ápolására.

A magyar kulturális örökség részét képező közismert, vagy alig ismert népzenei anyagok felkutatása, feldolgozása, működő művészeti csoportokon keresztüli megőrzése, széleskörű nyilvánosság előtt történő bemutatása –kezdte az eseményről szóló tájékoztatóját Pribula László a Van Esély Közhasznú Egyesület Elnöke. Célunknak tűztűk ki a különböző tájegységek területén fellelhető magyar népzenei hagyományaink ápolását szolgáló, tematikus műhelyfoglalkozások és nyilvános előadások szervezése,a feldolgozott népzenei anyagok publikum előtti bemutatása. A magyar népzenei hagyományok iránt érdeklődő tehetséges fiatalok további felkutatása, az amatőr zeneművészeti mozgalom számára való megnyerése, tevékenységeinkbe való bevonása. Tájegységeink területén már jól, vagy kevésbé ismert, működő minősített és amatőr népzenei csoportok repertoárjainak megismertetése, bővítése, számukra önálló vagy más csoportokkal való közös bemutatkozási lehetőségek biztosítása. Gyermek és ifjúsági korosztályok tehetséggondozói programunkba való bevonása.

Pótolhatatlan zenei értékek megmentése

–Részükre nyilvános bemutatkozó népzenei előadások szervezése. Tájegységeink területén (a Rétközben, Szatmárban, a Nyírségben, Zemplénben, Bodrogközben) gazdag magyar népművészeti, népzenei hagyományok élnek. Évtizedek óta arra buzdítjuk az itt élő, népzene iránt érdeklődő embereket, hogy ne hagyják feledésbe merülni a magyar folklór gazdag, kulturális örökségeinkhez tartozó népi hagyományokat és pótolhatatlan zenei értékeinket. Önként vállalják fel zenei örökségeink ápolását, továbbéltetését, foglalkozzanak hagyományaink, kulturális értékeink ápolásával, fiatalabb nemzedékekre való átörökítésével. Aktivitásukkal segítsék, éltessék az amatőr művészeti mozgalmat, amelynek segítségével bemutathatóak említett tájegységeink örökségei, hagyományai és népzenei értékei. A projekt keretében tartandó népzenei találkozó bevállalásával, bemutató élő előadások (2 alkalommal, összesen 12 előadás) megtartásával példát szeretnénk mutatni az itt élő embereknek, főleg az ifjabb nemzedékeknek arra, hogy miként és hogyan menthetőek át a jövőnek eddig megtartott népzenei hagyományaink.

Fiatal tehetségek felkarolása, a hagyományok ápolása

–Ennek egyik lehetséges útja, a fiatal tehetségekkel való tudatos egyéni és csoportos foglalkozás, az egymással való személyes tapasztalatcserék alkalmainak biztosítása, amelyek keretében közvetlenül megismerkedhetnek tájegységeink területén fennmaradt kulturális örökségeinkkel, a magyar népzene értékeivel és egymás munkájával. A hagyományápolási folyamatokba való bevonásukkal tovább éltethetjük a magyar zeneművészeti amatőr és professzionális mozgalmat, mert csak így vagyunk képesek a magyar népzenei örökség megőrzésére, népi kultúránk hagyományainak további ápolására. Ehhez való motivációt a programba vont művészeti együttesek és szólisták találkoztatásával, élő zenei előadásaikkal és bemutatóival kívánjuk fokozni, a népzenei mozgalmat életképesebbé tenni.

–Ez a program első ízben, délelőtt tíz órától a Várszínpadon kerül megrendezésre Kisvárdán, s ezt követően délután 13 órától Ajakon. Szándékaink szerint minden esztendőben meghirdetnénk a találkozót, előbb országos, a későbbiekben nemzetközi szinten is. Azt szeretnénk, ha tradíció válna ebből a kezdeményezésből, a magyar népzenei műfaj erősítésének igényével – mondta befejezésül a Van Esély Közhasznú Egyesület Elnöke Pribula László.

A tervezett programban fellépnek, A Tiszalöki Népzenei Együttes és Népdalkör: Tisza menti és Hortobágyi népdalok. A Zsindelyes Népzenei Együttes, Bodrogközi népdalok, Dr. Téglás Zsolt hegedűszólója, valamint Csurgó Dezső cimbalomjátékában Pataki Népdalok, mindhárman Sárospatak. Figemadár Citerazenekar, Tarpa, Székelyföldi–Bökönyi népzene. Tar Csilla Eszter Balmazújváros: Ádámosi táncdallamok – citeraszólója. Nyírségi Tirpák Népzenei–Együttes: Nyírségi népzenei blokk, Illés János citeraszólója és Végh Jánosné Szabolcsi népzene, citeraszólója, mindhárman Nyíregyházáról. Tuzsérról a Rajcsur Citerazenekar, Rétközi népzenét játszik. A Szőlőfürt Kisgéresi Citerazenekar, Kisgérsei népdalokat ad elő. Cigándról, a Csárdás Citerazenekar és Asszonykórus, Bodrogközi és Cigándi népdalcsokrot, míg Téglás Dezső citeraszólóval szerepel. A Petri Pengetős Citera és Ének Együttes Pócspetrit képviselve, Szatmári Népzenét mutat be. Kunsági dallamokkal lépnek színpadra, Aros Lilla Kitti citera kíséretével, énekel Józsa–Vincze Vivien Eperjeskéről. Tisza menti népzenével mutatkozik be a Garobanciás Citerazenekar Tuzsérról, míg a szintén Tuzséri Pokol Miklós citeraszólóval lép fel. Szabolcs–Szatmári aratódalokat mutat be a Gyulaházi Szivárvány Népzenei Együttes és Népdalkör. De színpadon lesz az Ajaki Népzenei Együttes is. Szabolcsi– és Rétközi népdalokat játszik citeráján Ladányi–Pócsik Erika Kisvárdáról. A Duo–Art Pengetős Citerazenekar, Szabolcsi és Rétközi népdalokat mutatnak be műsorukban.

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában