Helyi közélet

2016.08.30. 08:03

Megyei turizmus: Összehangolatlan rendezvények, rossz idő, lemondott szállások

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ezen a nyáron több alkalommal éppen a hét végére köszöntött be az esős idő, és ez elriasztotta a vendégeket.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ezen a nyáron több alkalommal éppen a hét végére köszöntött be az esős idő, és ez elriasztotta a vendégeket.

Összeállításunkban annak jártunk utána, vajon mennyire voltak kihasználva ezen a nyáron megyénk szálláshelyei?

Minősített szálláshelyek

– Nincsenek még összesített számadatok, de olyan 8-10 százalékra tehető a belföldi forgalom növekedése. Igaz, azt is figyelembe kell venni, hogy ősszel és tavasszal is adtak át megyénkben a falusi vendéglátásban minősített házakat, így jobban megoszlik a turisták száma. Megyénkben a minősített, vagyis a négy napraforgós házak száma 123, és ezek megfelelnek a mai kor igényeinek, legyen szó akár a fürdőszobáról, akár a konyháról. Ma már nem is annyira falusi vendéglátásról, hanem falusi vendégfogadókról beszélhetünk – adott helyzetjelentést dr. Hanusz Árpád, a falusi turizmus megyei elnöke.

– A tapasztalatok szerint csökkent az Erdélyből és a Kárpátaljáról érkező vendégek száma, ugyanakkor többen jöttek Lengyelországból és Szlovákiából.

A szakember az idegenforgalommal kapcsolatban több problémát is megemlített.

– Jó lenne a megyei rendezvényeket összehangolni, mert az, hogy egyszerre van Mátészalkán a Fényes napok rendezvénye, Nyíregyházán pedig a VIDOR megnyitója, megosztja a turistákat. Egysíkúan kínáljuk a nagy programokat, pedig jó lenne azokat összehangolni, és akkor a turista az egyik településről menne a másikra, és így több vendégéjszakát töltene megyénkben. Évek óta napirenden van a falusi szálláshelyek tematizálása, de még nem sikerült megvalósítani. A szálláshelyek épülhetnének például a paraszti gazdálkodásra, a szabadidő-turizmusra, a néphagyományokra, és akkor a vendégek el tudnák dönteni, hogy céljaiknak, vágyaiknak melyik szállás felel meg a legjobban – tette hozzá dr. Hanusz Árpád.

Ritkán volt telt ház

A leveleki üdülőterületen található a Tamás Bátya Kunyhója, ami immár több éve várja a kirándulókat május végétől szeptember közepéig.

– A vízparti szálláshelyek forgalmát nagymértékben meghatározza az időjárás, és ez bizony ezen a nyáron nem volt a legjobb – mondta el érdeklődésünkre Kondor Tamásné üzletvezető. – Több alkalommal éppen a hét végére köszöntött be az esős idő, és ez elriasztotta a vendégeket. Többször előfordult, hogy a rossz időjárás miatt lemondták a már lefoglalt szálláshelyeket.

Tulajdonképpen csak egy-két alkalommal tehettük volna ki a „telt ház” táblát, máskor mindig volt szabad helyünk. A legtöbb vendégünket a közeli vízi sportcentrum vonzotta, miatta jöttek a tóhoz például budapesti középiskolás diákok is.

– A kempingünket is csak egy-egy éjszakára vették igénybe motorosok, akiket a hosszabb útjuk során itt ért az este – tette hozzá Kondor Tamásné.

Talán majd ősszel

– Az idei szezon nem volt olyan jó, mint a tavalyi – értékelte röviden a nyarat Baráthné Judit. A tákosi Baráth Vendégház vezetője kifejtette: egyre kevesebb pénzt tudnak az emberek pihenésre fordítani, akik meg egy kicsit jobban állnak anyagilag, azok wellness-központba mennek.

– Többször alakult úgy, hogy nagyobb csoport jelentkezett volna be, de amikor kiderült, hogy csak tizenkét férőhelyes a vendégház, átmentek Túristvándiba. Sokszor azt is el kellett magyarázni, mit jelent a falusi turizmus. Aki olcsó szállásra vágyik, ne számítson szállodai körülményekre. Nem értették, miért nem jár minden szobához külön fürdőszoba. Egy parasztházban…

Judit abban reménykedik, hogy ősszel megélénkül egy kicsit a vendégforgalom: megjelennek azok, akik csendre, madárcsicsergésre, beregi kirándulásra vágynak.

Túrákat is szerveztek

Az ötven férőhelyes beregdaróci Hét Csillag Üdülő- és Konferenciaközpontot Mágocs Bertalanné és Király Györgyné vezeti. Utóbbi elmondása szerint jó szezont zártak, ugyanis június közepe óta a mai napig telt házzal mennek.

– Valamivel több mint ezer vendég fordult már meg nálunk, de rendeztünk esküvőket, és fogadtunk olyan cégeket is, amelyek nálunk tartották meg a különböző csapatépítő összejöveteleiket – tájékoztatta lapunkat Király Györgyné, aki hozzátette: szállóvendégeiknek beregi túrákat is szerveznek, mely (többek közt) érinti a tarpai szárazmalmot, a szatmárcsekei temetőt és a túristvándi vízimalmot is, ahogy a nagyari Luby-kastélyhoz is ellátogatnak a túra során.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában