Helyi közélet

2016.08.26. 17:07

Most sem dől a lé az ipari almáért - jóformán meg se éri leszedni a termést

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A magyar alma mennyisége nem hat az almasűrítmény világpiaci árára.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A magyar alma mennyisége nem hat az almasűrítmény világpiaci árára.

Lélektani határon, kilónként 17-18 forint körül mozog az ipari alma idei felvásárlási ára. A gazdálkodók azt mérlegelik, hogy ennyiért megéri-e leszedni a termést. Erről beszélt pár nappal ezelőtt Takács Ferenc, az Alma Terméktanács vezetője. Most felvásárlókat, termesztőket kérdeztünk a léalmahelyzetről.

A fordulat éjszakája

Tizenhárom évvel ezelőtt éppen mélylazítózta a földjét a vásárosnaményi Csobolya Attila, hogy a helyi feldolgozó­üzem hirdette integrációban léalmát telepítsen a programba benevezett családi gazdaságukkal. A környék egyik nagy almatermesztője akkor megkérdezte tőle: aztán mit ültetsz ebbe a táblába pajtás?

– Amikor megmondtam neki, elképedt: „Meg vagy te őrülve?!” – kérdezte elkerekedett szemmel. Akkor, ott elmagyaráztam neki, hogy azért csatlakoztam a léüzem programjához, mert úgy érzem, ez a kevesebb gondozást, gazdajelenlétet igénylő almatípus nekem való, hiszen a gazdasági élet több frontján kell helytállnom.

– Ma már persze másként látom – állítja Csobolya Attila. – Az almásom az eltelt évek során még véletlenül sem hozott egy huncut fillér hasznot. Egyfolytában reménykedve egy jobb esztendőben – mint amilyenekre a fáim termőre fordulása előtt volt nem egy példa – mindig csak pakoltam bele a pénzt, más tevékenységeim, kultúráim hasznából. Mostanra azonban kezdek belefáradni. Szomorúan kell megállapítanom, hogy még úgy sem hoz minimális nyereséget az ipari almám, hogy mint stabil, szerződött partner az alapáron felül én is kapok a feldolgozótól plusz 2 forintot kilogrammonként.

A héten elkezdődött térségünkben is az ipari alma felvásárlása. A vajai üzem 21 forintos árral indult, és a többi felvásárlóhelyről kiszivárgott hírek nyomán sok termelő úgy döntött: Vajára szállítja be idei léalmáját. Aztán másnap nem az történt, hogy a verseny szelétől megérintve Namény is kijött volna a konkurencia kínálta 21 forinttal, hanem ennek épp az ellenkezőjére ébredtek a szatmár-beregi almatermesztők. A környék feldolgozóüzemei – az éjjel „önvizsgálatot” tartott a vajaival együtt – egységesen 17 forintos átvételi árat hirdettek meg. Ez nagyon-nagyon kevés.

– Az almatermesztők azt tartanák korrektnek, ha a mindenkori felvásárlási ár meghaladná a gyümölcs önköltségét, és tartalmazna egy minimális jövedelmet is a szabad ég alatt, évről évre meglehetősen kockázatos körülmények között termesztő gazdák számára – fejezte be Csobolya Attila.

Stabil beszállítói kör

A mátészalkai Első Szatmári Almafeldolgozó (ESZAT) Kft. is megkezdte a léalma felvásárlását 17 forintos nettó áron, amihez jön még az áfa, illetve őstermelőknek a 12 százalékos kompenzációs felár.

– Zárt, stabil és megfelelő a beszállítói körünk, főként szatmári és nyírségi termelőktől, illetve TÉSZ-ektől vesszük át az almát – mondta el érdeklődésünkre Kovács Károly György ügyvezető. Az Agroker Holding Zrt. leányvállalataként a termesztőket növényvédő szerekkel, műtrágyával is segítették, így jó minőségű termésre számítanak, és 30 ezer tonna gyümölcs felvásárlására készülnek az idén.

Míg az országban gyenge, addig a megyében közepes termés várható, de arra is számítani lehet, hogy a korai fajták betakarítása után a ter­mesztők várakozó álláspontra helyezkednek, abban bíznak, nőhet az ár. A tavalyi 24 forinthoz képest az idén valóban kevesebb az ár, még az alacsony termésmennyiség ellenére is. Az érezhető ellentmondásra is van magyarázat.

– Az almasűrítmény világpiaci árára a magyar termés mennyisége alig hat, ezt a lengyel 4,2 millió tonnás kapacitás befolyásolja, ehhez képest a hazai várható 500 ezer tonnányi alma igen kevés – mondta az ügyvezető.

Évente ingadozó árak

Takács Ferenc, az Alma Terméktanács vezetője megerősítette, hogy az idén gyenge közepes termés várható, a becslések szerint 500-550 ezer tonna almát szednek le. Tavaly 520 ezer tonna termett, ebből a léüzemek 300 ezer tonnányit dolgoztak fel, egyéb ipari hasznosításra, befőtt- és pudingkészítésre 30–50 ezer tonna került a gyümölcsből.

Az évenkénti áringadozást jól érzékelteti, 2014-ben nettó 12 forinttal indult a feldolgozói szezon, mivel akkor az elmúlt húsz év legnagyobb almatermése volt, több mint 900 ezer tonna. Tavaly 500 ezer tonnához közeli termést vártak, és 24–26 forint között vették át a léalmát.

KM–GB, BM


Nincs végleges összeg

Feczesin Miklós, a Döhler Vaja Kft. cégvezetője arról számolt be azt MTI-nek, hogy előzetes, kilogrammonkénti 21 forintos árral indultak, amely 18 forint plusz áfa összegre változott, most ennyit adnak a vajai üzembe szállított ipari almáért. A társaság a tavalyi 35 ezer tonna almával szemben most 50 ezer tonna alma feldolgozását tervezi, és az abból készült sűrítményre vevővel is rendelkezik.

A cégvezető arra a kérdésre, hogy marad-e később is a jelenlegi ár, nem tudott válaszolni, szerinte a kereslet alakulása dönti majd el a végleges összeget.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában