Helyi közélet

2016.08.27. 16:49

Nagy ötletek születnek a belvárosi kis ékszerdobozban

Nyíregyháza - Az embernek ne sok ruhadarabja legyen, inkább kevesebb, de változatos, hangulathoz, alkalomhoz illő. A Kelet arcképcsarnoka: Hengsperger Cecília kézműves, egyediékszer-készítő.

Nyíregyháza - Az embernek ne sok ruhadarabja legyen, inkább kevesebb, de változatos, hangulathoz, alkalomhoz illő. A Kelet arcképcsarnoka: Hengsperger Cecília kézműves, egyediékszer-készítő.

Valójában találkozhattunk volna a Korányi utca végén lévő házában is, mert ott lakik, dolgozik, tervez a Négy Évszak Stúdió és Bemutatóteremben, de most éppen ő a soros a Korzó bevásárlóközpont 2. emeletén a Kézműves Portán, ahol tizennégyen bérelnek egy tágas helyiséget, és felváltva ők az ügyeletes eladók is.

– Rendszeresen találkoznak itt a város kézművesei, megismerik egymás alkotásait, tapasztalatokat cserélnek – mondja Hengsperger Cecília kézműves, egyediékszer-készítő. – Ebbe a kis ékszerdobozba jövünk megpihenni, álmodozni újabb ötletekről – teszi hozzá, majd elárulja: gyerekkorában is már inkább rajzolt, mint babázott, mert abban lelte örömét.

Közben az is kiderül, hogy eredetileg gyógypedagógusnak készült, de végül a Népművészeti Egyesület fazekasképző iskoláját végezte el. A selyem-, a textilfestés és az ötvös ékszerészeti titkok is felkeltették az érdeklődését. Végül – az idén 20 éve – egy híres pesti festőműhelyben diplomázott le, mesterek fogásait leste, sajátította el.

A kevesebb néha több

Két évtized egy alkotó számára elég idő ahhoz, hogy megismerje a hozzá forduló emberek igényeit. – Az öltözetnek, a ruhának üzenete van, amit a műgyantából égetett ékszerek még meggyőzőbbé tehetnek, ez a kettő együtt ajándékozza meg magabiztossággal, derűsebb lélekkel a viselőjét – magyarázza a szakember.

– Nálam csak egyedi darabok találhatók, legyen az menyasszonyi ruha vagy egy érdekes mellény, nyakkendő. Azt vallom, hogy az embernek ne sok ruhadarabja legyen a szekrényben, hanem kevesebb, de változatos, hangulathoz, alkalomhoz illő. Készítettem már miseruhát a nyírbátori minorita templom és a nyíregyházi római katolikus egyház papjainak is. Rendszeres megrendelőim a Szent Imre-gimnázium hallgatói, akik sajátos egyházi öltözetet viselnek az ünnepeiken.

Hengsperger Cecília nem hallgatja el eddigi legnagyobb sikereit sem. A lélek horizontjai címmel Kácsor István koreográfiájára készített performanszot egy 30 fős csoport, ami köztudottan az 1960-as években megszületett, több művészeti ágat (tánc, színház, zene) is magába foglaló műfaj. Cecília álmodta, tervezte meg a ruhákat a gyerekek öltözetétől a szépkorúakéig. Bár időközben változás állt be az együttesnél, szeretnék tovább folytatni ezt a nívós előadás-­sorozatot, újabb témákkal.

Az álom folytatódik

Időközben Cecília családja is bővült: iker fiai születtek, Péter és Pál. Péter mérnöki diplomával gyáregységvezető, nemrég nősült, Pál fényképész. Mindketten Pesten élnek. Édesanyjuk pedig a Korányi utcán álmodja-készíti tovább a szebbnél szebb ruhákat, mutatós ékszereket.

- Angyal Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában