Helyi közélet

2016.08.23. 17:08

Népeket egyesít a zene ereje Nyíregyházán

Nyíregyháza - A vendég kórusok hamar megérzik a szeretetet, és ezt nagyon gyorsan visszasugározzák.

Nyíregyháza - A vendég kórusok hamar megérzik a szeretetet, és ezt nagyon gyorsan visszasugározzák.

Gálaműsorral fejeződött be szombat este a Continental Arénában a XI. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál. A rendezvény után arra kértük Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagyot, fesztiváligazgatót, hogy értékelje lapunk számára a kórusok idei találkozóját.

– A jubileumi tizedik fesztiválra óriási energiákkal készültünk, és azt gondoltuk, hogy ennél jobb fesztivált már nem lehet csinálni, pedig akkor a gálaműsort Sóstón sátorban rendeztük meg. Most mégis úgy gondolom, hogy az idén a Continental Aréna ismét biztosította azt a rendkívüli felemelő élményt, amit talán mi, rendezők két évvel ezelőtt nem éreztünk.

Dalolt a közönség is

– Ez az este, az úgynevezett zárógála a kétéves munka csúcspontja volt. A termet zsúfolásig megtöltő nézők számára elsőrangú gálát adott a fesztivál, kifogást nem nagyon lehet benne találni. Felemelő érzés volt, hogy a fesztivál zárásaként felcsendült az István, a király immár himnusszá vált dallama. Közel háromezer ember énekelte egyszerre Szent István napján ezt a dallamot. Ez olyan élmény, amit nehéz elmondani, amit nehéz szavakba önteni. De az biztos, hogy mindenféle mesterségesen felállított korlát megszűnt, és politikai hovatartozástól, nemzeti határoktól függetlenül, Távol-Kelettől Európáig mindannyian együtt énekeltük ezt a himnuszdallamot. Persze mi, magyarok tudjuk, hogy ezeréves történelmünk büszkeségével énekeltük, de a többiek is ugyanolyan lelkesedéssel, a zene egyesítő erejével tették ezt. Újra megmutathattuk, hogy a magyar ember befogadó, szeretetteljes, és tisztelettudó más népek kultúrájával szemben. Ezt a gálán jól láttuk: Japántól Magyarországon át Finnországig, Törökországtól Tajvanig a kultúrák egyesültek egy csodálatos jó estén.

A fesztivált szervező Cantemus Kórusintézmény fontosnak tartja a vidéki hangversenyek megszervezését is. Milyen visszajelzések érkeztek a koncerteket felvállaló településekről?

– Az eddigi hírek alapján a vidéki helyszínek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Ott még tisztább és egyértelműbb a magyar emberek szeretete, gondossága és figyelmessége. Az onnan visszatérő énekkarok az egyik legnagyobb élményükként számoltak be ezekről a vidéki helyszínekről.

- KM-MML -


Az ifjak szemében a jövő

A háromhetes távol-keleti turné után azonnal kezdődött a fesztivál, amelyen fáradhatatlanul szervez a fesztiváligazgató, ügyel az apró részletekre, koncerteken vezényel, és még karvezetői mesterkurzust is tart. Vajon honnan van mindehhez energiája?

– Az energiát a fiatalokból szívjuk magunkba. Azokból a felfoghatatlanul tiszta és romlatlan tekintetekből, amelyek az éneklés során felénk áradnak. Az ide látogató kórusok hamar megérzik a szeretet kisugárzását, amit a Cantemus Kórusintézmény és a Kodály Zoltán Általános Iskola részéről tapasztalnak, és ezt nagyon gyorsan visszasugározzák. A mi akkumulátorunkat alapvetően nem a hálózatból, hanem ezeknek a fiataloknak a csillogó szeméből töltjük fel. A mi munkánkhoz a legjobb konnektor: a fiatalok szemében megtalálni a jövőt. Mi ebből élünk – tette hozzá Szabó Dénes karnagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában