Helyi közélet

2016.08.31. 18:11

Rangos elismerések találtak méltó gazdákra Nyírbogáton

Nyírbogát - "Éremeső hullott” Nyírbogáton, a nagyközség legnagyobb kulturális rendezvényén, a közelmúltban tartott 12. Bogáti Forgatagon.

Nyírbogát - "Éremeső hullott” Nyírbogáton, a nagyközség legnagyobb kulturális rendezvényén, a közelmúltban tartott 12. Bogáti Forgatagon.

Bronz emlékérmet az idén is három, kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó személynek adományozott a megyei közgyűlés. Baracsi Endre alelnök Hórilla Miklós Istvánnénak, Kiss Árpádnak, valamint a néhai Kulja Andrásnak köszönte meg a több évtizedes közéleti, közszolgálati tevékenységet, az elért eredményeket.

Az ünnepségen elhangzott: Hórilla Miklós Istvánné születése óta Vállajon él. Nyíregyházán szerzett egészségügyi szakápolói képesítést, majd a mérki Ápoló Gondozó Otthonban helyezkedett el, ahol 17 évig volt ápolónő. 2006-tól 2010-ig, illetve 2014 óta önkormányzati képviselő Vállajon.

– Számomra az emberek megbecsülése, a rászorulók segítése ad életörömet. Örülök, hogy a közéletben is tehetek valami jót értük. 2009-ben az én kezdeményezésemre alakult meg Vállajon a Fidesz helyi csoportja, amelynek jelenleg is az elnöke vagyok – mesélte.

Mindent a gyermekekért

Kiss Árpád 1974-ben kezdett tanítani a Nyírpilisi Általános Iskolában, ahol ebben az évben pedagógusként a 42. tanévét töltötte, ebből 38 évet vezetőként. A mögötte álló több mint négy évtizedes múlt bizonyítja kiváló szakmai munkáját, a gyermekek szeretetét, kötődését a szülőkhöz, a falu lakosságához és Nyírpilishez.

Hitvallása két szóval fejezhető ki: gyermekközpontúság és gyermekszeretet. Büszke a tanítványaira, akik az elmúlt évtizedek alatt kiváló eredményeket értek el a sport és a rajz területén.

Évtizedes múltra tekint vissza a határon túli testvériskolai kapcsolat, amely fontos a magyarságtudat erősítésében – tolmácsolta a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatását, tehetséggondozását, a közösségfejlesztést és a cigány kisebbség oktatását is szívügyének tekintő kitüntetett szavait a gyermeke.

Kulja András 1992-től a megyei ÁNTSZ mikrobiológiai laborjában dolgozott, ő vezette be elsőként a pollenvizsgálatokat Nyíregyházán. Később a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán ápolók ezreit tanította a mikrobiológia rejtelmeire. Barcs Istvánnal írt főiskolai jegyzetét országszerte használják.

Nagy odaadással dolgozott

1998–2014 között Nagykálló önkormányzati képviselőjeként dolgozott a városi oktatás színvonalának javításáért. Élete utolsó éveiben határon túlról Máriapócsra érkező zarándok csoportokat fogadott, kalauzolt rendkívüli odaadással. Energiáját nem kímélve dolgozott azért, hogy megismertesse a kegyhelyet keleti szomszédainkkal, és hogy Máriapócs európai méretű zarándokhellyé váljon.

KM-PI


Szerzetesektől tanult

A helyi képviselő-testület „Nyírbogát Nagyközség Díszpolgára” címet adományozott dr. Simon Miklós korábbi polgármester, jelenlegi ország­gyűlési képviselőnek a településen élőkért évek óta végzett kiemelkedő munkájáért. A pannonhalmi gimnáziumban érettségizett volt településvezető elmondta: szerzetes tanárainak hite és közösségért való áldozathozatala máig követendő példaként szolgál számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában