Helyi közélet

2016.08.03. 07:25

Segítséget várnak a jégkár sújtotta családok - Belügyminisztérium: A polgár legyen öngondoskodó!

Zajta, Rozsály, Nagyhódos - A<a href="/jegkar-mindenki-el-van-keseredve-tanacstalanok-vagyunk-mi-polgarmesterek-is/3123383"> Jégkár: "Mindenki el van keseredve, tanácstalanok vagyunk mi, polgármesterek is"</a> című írásunk július 27-én jelent meg, amelyben bemutattuk, hogy a június 21-ei jégkár után milyen a hangulat a térségben. A cikkünket több kérdéssel együtt elküldtük a Miniszterelnökséghez.

Zajta, Rozsály, Nagyhódos - A Jégkár: "Mindenki el van keseredve, tanácstalanok vagyunk mi, polgármesterek is" című írásunk július 27-én jelent meg, amelyben bemutattuk, hogy a június 21-ei jégkár után milyen a hangulat a térségben. A cikkünket több kérdéssel együtt elküldtük a Miniszterelnökséghez. Kértük többek között, válaszoljanak arra, hol tart most a jégkár ügye. Számíthatnak-e valamilyen támogatásra azok a lakosok, akik nem rendelkeztek biztosítással?

Választ végül a Belügyminisztériumtól kaptunk. Először arról írtak, hogy az önkormányzati védekezési többletköltségek és az önkormányzati kötelező feladatot ellátó ingatlanokban keletkezett károkat a központi költségvetési forrásból, a vis maior keretből támogatják. A vis maior bejelentésre nyitva álló 7 naptári napon belül 8 település (Rozsály, Méhtelek, Garbolc, Zajta, Kishódos, Nagyhódos, Uszka és Csenger) jelentkezett.

Veszélyes hulladékok

A különösen súlyos természeti károk mérséklésére június 27-én 7 település nyújtott be támogatási előleg iránti kérelmet a rendelet alapján. Az előlegigények vizsgálatát követően június 29-én 7 település (Garbolc, Kishódos, Méhtelek, Nagyhódos, Rozsály, Uszka, Zajta) részére összesen 34 215 000 forint előlegtámogatást ítéltek meg és folyósítottak.

A BM levelében olvasható a továbbiakban:

„A károsodott ingatlanok állagmegóvását a katasztrófavédelem rövid időn belül elvégezte, ehhez jelentős támogatást nyújtottak a mentőszervezetek, a tűzoltó-­egyesületek, az önkéntesek, az önkormányzatok, valamint a káreseményben érintett állampolgárok.

A lakossági terhek csökkentése érdekében az önkormányzatok megkezdték a veszélyes hulladéknak minősülő azbesztpala kezelését (gyűjtését, szállítását és ártalmatlanítását), melyek költségigényét a vis maior pályázatokban fogják érvényesíteni. Az önkormányzatok tájékoztatása alapján a vis maior pályázatok összeállítása (szállítói számlák, helyreállítási költségek összesítése) folyamatban van, azok Belügyminisztériumba érkezését követően soron kívüli elbírálásra kerülnek.

A magántulajdonban keletkezett károk helyreállítására a fentiekben felsorolt szervezetek, önkormányzatok már részben segítséget nyújtottak a károsultaknak, a további támogatási lehetőségeket jelenleg is vizsgálják.

A magántulajdonban keletkezett károkkal kapcsolatban a kormánynak nincsen jogszabályban rögzített helytállási kötelezettsége, a magánszemélyek elsősorban öngondoskodás keretében, biztosítás kötésével tudják megelőzni az ilyen jellegű károkat.”

KM


Zajta, Rozsály, Nagyhódos – Több mint egy hónap eltelt már a háztetőket és az ültetvényeket pusztító jégeső óta, azonban a Szatmárban, közelebbről az Erdőháton élő emberek kilátástalannak tartják jövőjüket.

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Viharfelhők keringenek fölöttünk, s keleten a jégkárosultak többsége még mindig csak vár a segítségre.

Rozsály – Bár a napok megállíthatatlanul peregnek, Rozsályban nehezebben telik az idő a múlt keddi hatalmas jégverés óta. Az utcákat járva mindenfelé lefóliázott tetőket és gondterhelt arcokat látni. A kár hatalmas, az emberek pedig egyre kevésbé bizakodnak, amin a hétfői égszakadás sem segített.

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Szörnyű károkat okozott a jégeső. A katasztrófavédelem légi fotói többet elmondanak minden szónál.

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Golf és teniszlabda nagyságú jégdarabok hullottak az égből, ahogy az emberek mesélték, mintha öntötték volna a felhők közül. Iszonyatos pusztítást végzett, leverte a cserepeket a házakról és összetörte az autókat. Csak azért nem sérült meg senki, mert a jégeső hajnalban volt, amikor legtöbben még aludtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában