Helyi közélet

2016.08.06. 16:36

Szalonnasütés eszperantista vendégekkel

Nyíregyháza - Sokan, ha ezt a szót hallják: eszperantó, azt sem tudják, mi az. Azt hiszik, azonos az eszperente nyelvvel, mikor minden szót „e” magánhangzóval ejtenek ki. Az eszperantót egy lengyel orvos, L. Zamenhof találta fel.

Nyíregyháza - Sokan, ha ezt a szót hallják: eszperantó, azt sem tudják, mi az. Azt hiszik, azonos az eszperente nyelvvel, mikor minden szót „e” magánhangzóval ejtenek ki. Az eszperantót egy lengyel orvos, L. Zamenhof találta fel.

Összeállította a nyelvtanát és a szóállományát, hogy legyen egy egységes, országoktól független nyelv, amely egyszerűen, könnyen tanulható, mivel egy szóból sok más szó is képezhető. Dallamos, kellemes hangzású, s ha minden országban ismernék, nem lenne szükség tolmácsokra, mert mindenki megértené egymást. Én az 1980-as években ismertem meg ezt a nyelvet, s rögtön megtetszett.

Elkezdtem tanulni magán­úton, majd tanfolyamra jártam, közben gyermek és felnőtt csoportot alakítottam. Rengeteg találkozón, kiránduláson vettünk részt, még külföldre is eljutottunk. A gyerekek leveleztek a legtávolabbi országokba is. Közülük többen eszperantó nyelvből tették le a középfokú nyelvvizsgát. Volt olyan év, amikor a mi csoportunk nyerte el a Megye Legjobb Eszperantó Csoportja címet, nekem mint vezetőnek „Eszperantó Munkáért” országos kitüntetést adtak a parlamentben.

Sok év telt el azóta... Azért írtam le mindezt, mert ez a mozgalom ma is él. Nyíregyházán hetente tart foglalkozást az eszperantó egyesület. Az idén nyáron itt rendezték meg az eszperantót oktató tanárok egyhetes kongresszusát, melyre a világ minden tájáról érkeztek.

Mi, leveleki nyugdíjasok a közelmúltban hívtuk meg vendégségbe a megyei eszperantistákat, akikkel egy jó hangulatú, vidám délutánt töltöttünk el a kempingben. Élvezettel hallgattuk a különböző élménybeszámolókat a külföldi utakról, találkozókról. Természetesen az éneklés sem maradt el. Közösen énekeltük a „Vivu Esperanto” (Éljen az eszperantó!) című dalt, majd a csapatvezetői múltamból felidézve, megtanultuk a ma is aktuális „Ha minden nyelven szerethet a szív” kezdetű dalt. Az eszperantisták nagyon barátságosak, mindenkivel megtalálják a közös hangot, azokkal is, akik nem ismerik az eszperantót.

- Ákli Mártonné -

(a leveleki Őszi Levél Nyugdíjas Egyesület elnöke)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában