Helyi közélet

2016.08.18. 17:58

Színházi élmények szabadon

Nyíregyháza - Az a cél, hogy a kommunikációs akadályokat legyőzve a látás- és hallássérültek is színházi élményhez jussanak.

Nyíregyháza - Az a cél, hogy a kommunikációs akadályokat legyőzve a látás- és hallássérültek is színházi élményhez jussanak.

Senki sem olyan vak, mint az, aki nem akar látni – hangzik el Leonard Gershe: A pillangók szabadok című művében, és ez a mondat nemcsak a főszereplők életét jellemzi tökéletesen, de gyakran a színházon kívüli világban is megtapasztaljuk.

Fotó: Racskó Tibor

Éppen ezért minden bizonnyal ismerősek lesznek a szituációk abban a kamaradarabban, amelyet augusztus 24-én, szerdán 20 órától láthat a nagyérdemű a MŰvész Stúdióban. Az elit családból származó Don, hogy kikerüljön édesanyja fojtó védelmezése alól, albérleti szobát bérel. A sors a szomszédjába sodor egy fiatal lányt, Jillt, aki az álmait kergetve szökött el otthonról: színésznő szeretne lenni. A fiú és a lány pici szobáját egyetlen ajtó választja el. Ami egyszer csak kinyílik... A darabot az MJ Produkció jóvoltából láthatják az érdeklődők, a két betű pedig a Móricz Zsigmond Színház szervezőirodájának vezetőjére, Munkácsy Juliannára utal.

Az elfogadás fontossága

– Közel negyvenéves szakmai múlttal a hátam mögött szerettem volna kipróbálni magam producerként, fiatal művészeket segítve – mesélte lapunknak és elárulta: nagyon régi álma válik valóra azzal, hogy A pillangók szabadok című művet bemutathatja. – Hat évvel ezelőtt a Thália Színházban láttam a darabot – Béres Ilonával, Marjai Virággal, Ozsgyáni Mihállyal –, és akkora hatással volt rám, hogy felmerült bennem: de jó lenne egyszer színre vinni!

Amikor a fővárosból visszatértem Nyíregyházára, és megismertem Vaszkó Bencét, már tudtam, hogy vele szeretném ezt megcsinálni. Mivel A Párnaember című előadásnak nemcsak rendezője, de főszereplője is volt, adódott a kérdés: a két feladatot ezúttal is össze tudja-e egyeztetni? Elvállalta, így ő játssza Dont, az édesanyját Pregitzer Fruzsina, Jillt pedig Bende Kinga alakítja, és nagy örömömre a Móricz Zsigmond Színház is a megvalósítás mellé állt. A dalok zenéjét Olajos Gábor, a Vikár Sándor Zeneiskola gitártanára, a szövegüket pedig Bence írta. A darabválasztásban nemcsak a tháliás élmények nyomtak sokat a latba, de az is, hogy a főszereplő fiú vak, bennem pedig az elmúlt évek során egyre erősödik az érzés: szeretnék segíteni a fogyatékkal élőknek. Jelnyelvet tanulok, és a terveim között szerepel az audio-narrátor képzés elvégzése is, mert nagy vágyam, hogy legyőzve a kommunikációs akadályokat, a látás- és hallássérültek is igazi színházi élményhez jussanak.

Ennek jegyében az augusztus 23-ai főpróbán Demeter-Szabó Ildikó jelnyelvi tolmács segíti a történet megértését, a látássérülteket pedig az előadás előtt bevisszük a színpadra, hogy megtapogassák a díszleteket, megismerkedjenek a színpaddal. Azzal, hogy a nézőtéren együtt ülnek majd ép és fogyatékkal élő emberek, szeretném felhívni a figyelmet az elfogadás fontosságára – mondta Munkácsy Julianna, aki a bemutató után a darabbal országjárásra indulna, de bízik benne, hogy fesztiválokra is eljutnak vele. A jövőben pedig bővítené a repertoárt, és nem csak színházi előadásokat, de zenés produkciókat is bemutatna, fiatal tehetségeket támogatva.

- KM-SZA -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában