Helyi közélet

2016.08.31. 07:44

Vidor - Erős nap a mai: Péterfy Bori, Palya Bea és persze a The Biebers!

Nyíregyháza - Tegnap este a bohém betyárok energiabombát robbantottak a főtéren - de ma sem fogunk ám unatkozni!

Nyíregyháza - Tegnap este a bohém betyárok energiabombát robbantottak a főtéren - de ma sem fogunk ám unatkozni!

A tegnap esti koncertek képekben:

Bohemian Betyars koncert:

Kattintson a képre a galériáért!

Honeybeast koncert:

Kattintson a képre a galériáért!


 

„Apa révén ma egy kicsit hazatérünk”

A The Biebers két tagja szinte Nyíregyházán nőtt fel – ez pluszmotivációt jelent nekik a mai koncert előtt.

Apa révén ma este egy kicsit hazatérünk, és ennek megfelelően izgatottak is vagyunk – mondja Puskás Peti, aki zenekarával, a The Biebers-szel szerdán hétkor lép a Kossuth tér nagyszínpadára. A fiatal művész édesapja, Puskás Tivadar több mint másfél évtizede a Móricz Zsigmond Színház tagja, így a fiúk – Peti és öccse, Dani – rengeteg időt töltöttek a városban.

Fel kellett nőni a sikerhez

– Sokszor voltam már a ­VIDOR-on, de az, hogy fellépőként vehetünk részt az eseményen, óriási megtiszteltetés – mondja Peti, aki nem titkolja: őket is meglepte az együttes sikere, és az, hogy rövid idő alatt váltak nagyon népszerűvé.

– Egyik nap még csak dolgozunk, a másik nap meghallom a Sorry című dalunkat a rádióban, a következő állomás pedig az, hogy Robbie Williams előtt léphetünk fel a Szigeten. Fel kellett nőnünk a sikerhez, és talán ezért is volt egy kis holtpont az életünkben, de túljutottunk rajta. Azt érzem, hogy a koncertekkel, fellépésekkel és azzal, hogy szeretnek bennünket, az élet visszaadta nekünk azt a sok munkát, amit az együttesbe fektettünk. Mert bár nem vagyunk idősek, de mindannyian legalább 8–10 éve zenélünk, és komolyan vesszük, amit csinálunk. Sok fiatal zenekar indul el, de fennmaradni nem egyszerű. A titok nemcsak abban rejlik, hogy slágereket kell írni: ennél fontosabb a befektetett munka, és az, hogy ki mennyit dolgozik az előrejutásért – mondja Peti, akinek mostanában az egyeztetés okozza a legnagyobb fejtörést.

Az X-Faktor zsűritagja lesz, így komoly döntést kellett meghoznia. Mindenhol szeretne száz százalékot nyújtani, így egy ideig a színház kisebb részben lesz jelen az életében, a zenére és a televíziós munkáira koncentrál. Ma este viszont kizárólag a VIDOR Fesztivál a fontos – a The Biebers hét órától zenél.


Hajolj bele a hajamba – ma este a Kossuth téren

Péterfy Bori színésznő – korábban az Amorf Ördögök énekesnője – 2007-ben kezdett szólókarrierbe: megalakult a zenekara, az Amorf Ördögök szerzőiből és tagjaiból verbuvált Péterfy Bori & Love Band. Sorra jelentek meg albumaik: a „cím nélkül”, a „2”, majd a „2B”.

Amikor 2011-ben Bori édesanya lett, a zenekar pihenőre vonult, de 2012 tavaszán visszatértek. Azóta megjelent a „Fehér éjszakák”, majd az ötödik lemez a „Szédülés”. Rengeteget koncerteznek, miközben Bori színésznőként is egyre több szerepet vállal. Ma este viszont „csak” énekel, a rajongók legnagyobb örömére.


Hát én immár kit válasszak?

Erős nap a mai, nehéz lesz választani. Merthogy fél kilenctől a Kossuth téren Péterfy Bori énekel, a Móricz Kertben pedig 21 órakor Palya Bea lép színpadra. Bea dalai egy megindítóan személyes világot tárnak hallgatói elé. Szövegei szókimondóak, őszinték és humorosak, gyönyörű hangjával, szuggesztív előadásmódjával és erős színpadi jelenlétével pedig bűvkörébe vonja közönségét.


Háromtól hétig: Korzó színpad!

A Korzó színpadon háromkor indul az élet. A Picaro Társulat óriásbábokkal várja a gyerekeket, a mesés előadás után fellépő Kelet Brass Band fúvós hangszereken és dobokon muzsikál, az LK Beat pedig ismert magyar és külföldi slágerekkel, valamint népszerű melódiák egyedi feldolgozásaival érkezik.


Nyolckor beindul a poéngyár

Tankmániás légpuska-tulajdonos, elszánt Diósgyőr-szurkoló, a Wekerle-telep egyetlen rúdtánc-idomárja. Borostás tanárember, komolytalan családapa, a Dumaszínház tagja. Vele van az erő, de érzi: nem jelent jót halottas kocsival érkezni az APEH-be. Ő Aranyosi Péter, aki nyolctól poénkodik a Váci Mihály Kulturális Központban.


Elmarad az est

Technikai okok miatt elmarad a csütörtökre tervezett Spiró György-est a MŰvész Stúdióban.


Tiszta szívvel figyeltek

Értő közönségre találtak a film művészei az Esély Centrumban összesereglett nézőkben.

– Azért tetszett a film, mert bemutatta a mozgássérültek, egészen pontosan a kerekesszékesek mindennapi életét is. Szerintem ilyenből kellene minél több, hogy az ép emberek láthassák, mit kell a kerekesszékben megélnünk – mondta lapunknak Tarjányi István a fesztivál pénteki programján.

Ahogy beharangoztuk, a nyitónapon az Esély Centrumban mozgássérültek, kerekesszékesek nézhették meg Till Attila Tiszta szívvel című filmjét. A vetítéshez közönségtalálkozó is társult, az előadásra ellátogató Thuróczy Szabolcs színművész és Fenyvesi Zoltán, a film másik – a valóságban is kerekesszékes – főszereplője örömmel konstatálhatta, hogy a közönség zsúfolásig megtöltötte a kultúrtermet.

Könnyek és remegés

A vetítés utáni beszélgetésen a többség a film humorát méltatta, bár az erőszaktól és a trágár beszédtől többen is megrettentek.

– Azért ne felejtsük el, ilyen ma egy igazi akciófilm – védte a mundér becsületét Tarjányi István, aki kerekesszékes sportolóként jól tudja, mit jelent a történetben is megfogalmazódó küzdelem és kitartás.

Abai Anita számára azért volt nagy élmény a film, mert több jelenet is az egykori Marczibányi téri iskolájában forgott, sőt, néhány ismerős arcot is felfedezett a vásznon. – Tudtam a filmről, de még nem láttam, ezért örültem a lehetőségnek. Sokat nevettem, tetszett, mennyire jól vegyítették a drámai és a humoros pillanatokat – árulta el azzal együtt, hogy talán nem bánta volna ő sem, ha egy villanás erejéig bekerül a játékba, bár színészkedés szóba sem jöhetett, mivel nagyon lámpalázas.

Az egyik néző nem titkolta, hogy bizonyos részeknél megrémült: „még most is remegek …”, egy másik résztvevő pedig kérdéssel dicsért, azt tudakolva, hogy volt ekkora szívük mindezt végigjátszani.

A közönségtalálkozó fénypontja az volt, amikor kiderült, hogy Thuróczy Szabolcs egykori bölcsődei gondozónője is jelen volt aznap, illetve amikor a művész édesanyja elárulta: minden filmben annyira izgul a fiáért, hogy a cselekményt sem képes követni, és olykor a könnyei is kicsordulnak.

A főgengszter felakasztotta egy kötélre

A megjelentek lelkesen kérdezősködtek, és néhány olyan momentum is napvilágot látott, amiről korábban még nem beszéltek az alkotók. Kiderült: egy francia–belga vígjáték, a szintén kerekesszékesekről mesélő Aaltra indította be Till Attila fantáziáját, és jött az ötlet: egy mozgássérültről senki nem feltételezi az erőszakot. Megtudhattuk, hogy Fenyvesi Zoltán számára a legnehezebb az volt, amikor a Szabolcs megformálta Rupaszov felpofozza. – Elpróbáltuk egy párszor, a felvétel alatt is többször „pofozkodnunk” kellett, és nem volt könnyű elhitetni a nézővel, hogy váratlanul ért. Thuróczy Szabolcs néhány fizikailag is megterhelő jelenetet emelt ki, ilyen volt, amikor öngyilkossági szándékkal levetette magát a lépcsőről, vagy amikor a főgengszter felakasztotta egy kötélre.


Közös dalok és új novellák

Nem mindennapi találkozásra várják az irodalmi ínyenceket 17 órára a MŰvész Stúdióba: Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László zenés estjére. Előkerül ihlet és barátság, szerelmek és szeretők, maradás és menekülés, remény és lemondás. Mindez közös dalokban, új novellákban. Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák.


Fesztivál: az emlékezés ligete

A fesztivál kapott egy területet a Bujtosi-tó északnyugati oldalán, ahol a VIDOR létrehozói, szervezői egy ligetet alakítanak ki – olyan csendes, méltóságteljes helyet, ahol a legnagyobb rohanás közepette is meg lehet (és meg is kell) állni időnként. Emlékezni egykori kollégákra, barátokra, közös emlékekre.

Kattintson a képre a galériáért!

Kedden délután a Móricz Zsigmond Színház művészei azoknak a tiszteletére ültettek el egy-egy fát, akik az elmúlt 14 év alatt nagyon sokat tettek a fesztivál sikeréért, de már nem lehetnek köztünk. Így a jövőben nemcsak a hozzátartozók és kollégák, de fák is őrzik Bacsó Péter, Bárdy György, Dózsa Márk, Huszár Zsolt, Kemény Henrik, Kováts István, Rajhona Ádám és Somlai Sándor emlékét.


Speciális Mentőkért táncoltak

Kedd este a VIDOR forgatagában lepte meg a járókelőket a nyíregyházi Hétköznapi Flashmobok csapata. A városháza előtt szervezett villámcsődület sok embert késztetett megállásra, valódi tömeg követte a show-t.

Mint mindig, most is valamilyen jótékony cél érdekében fogtak össze a fiatalok. Ezúttal a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület támogatása volt az akció célja. A rendezvényen megjelentek a mentőcsapat tagjai és mentőkutyái is, akik nagy sikert arattak a közönség, különösen a gyerekek körében.

Kattintson a képre galériáért!

KMSME


A fesztivál szerdai programjai

Móricz Zsigmond Színház

Galéria

18.30: Nemlétező Tárgyak Tárlata

Nagyszínpad

19 óra: Mindent Éváról – Orlai Produkciós Iroda, Budapest

Krúdy Kamara

18 és 22 óra: EztRád – a Nézőművészeti Kft. és a SZKÉNÉ közös előadása, Budapest

MŰvész Stúdió

17 óra: GreCSóKOLlár est

Kossuth tér

15.30: Karikaturisták

15.30: Pantomimesek

15.30–19 óra: Törpakrobatika

19 óra: The Biebers-koncert

20.30: Péterfy Bori & Love Band-koncert

23.30: Tűzzsonglőrök

Korzó Színpad

15 óra: Bátorságpróba

16.30: Kelet Brass Band

17.30: LK Beat

Városi Galéria

9–17 óra: Szín-Képek kiállítás

Pál Gyula Terem

9–17 óra: Ösztöndíjasok kiállítás

Váci Mihály Kulturális Központ

20 óra: Aranyosi Péter önálló estje

Móricz Kert

21 óra: Palya Bea-koncert

Cinema City

15.30: Nagyfater elszabadul

18.30: Anyám és más futóbolondok a családból

Krúdy Gyula Art Mozi

17.30: Hogyan legyünk szinglik?

Dózsa György utca 1–3.

15.30 és 17.30: Egykerekű bemutató

Városháza előtt

16 és 17.30: Street Comedy show

Városalapítók tere

15.30– 18.55: Utcazenészek

16.30: Focizsonglőr

17 óra: Agni Triom Duo

Korzó Bevásárlóközpont

15.30–24 óra: VIDOR Falu

Korzó Bevásárlóközpont fölött

17 óra: Slackline-bemutató

Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár

9–18 óra: Titkok a titokról, fotókiállítás

Mustár FM, FM 89.6

0–24 óra: Best of VIDORNyíregyháza - Észre sem vettük és máris félidejéhez érkezett a VIDOR Fesztivál, ami alighanem nézőcsúcsot döntött vasárnap, amikor a Talamba, majd Rúzsa Magdi lépett színpadra.

Nyíregyháza – Izgalmas este vár azokra, akik ma a Kossuth tér mellett döntenek.


Nyíregyháza – Vidorgás ezerrel: ma este hatalmas buli várható a főtéren!


 

Nyíregyháza – Fantasztikus koncertekkel indult pénteken este az idei összművészeti fesztivál.


 

Nyíregyháza – Új helyszínekkel, erős színházi versenyprogrammal és párját ritkító zenei kínálattal várja a ma kezdődő VIDOR Fesztivál a felhőtlen kikapcsolódásra vágyó kicsiket és nagyokat. Szeptember 3-áig koncertek, utcaszínházi és bábelőadások, zsonglőrök, pantomimesek, karikaturisták, BMX-akrobaták szórakoztatják a Nyíregyházán élőket és ide érkezőket, de húsz megyei településen is lesznek vidoros események.


 

15 órája | Nyíregyháza – Már nem kell sokat aludni, és itt a Vidor Fesztivál! Addig is lehet jó előre vidorogni a műsorfüzetet bújva: az idén 15 éves összművészeti fesztivál Nyíregyházán, valamint a megye további húsz településén augusztus 26–szeptember 3. között koncertekkel, színházi és bábelőadásokkal, akrobatákkal, zsonglőrökkel, pantomimesekkel, kiállításokkal és sok-sok nevetéssel várja az önfeledt kikapcsolódásra vágyókat.


Nyíregyháza – Több száz programot kínál a jubileumi fesztivál.


Nyíregyháza – A bökönyi Földi János nagyon sok jót hallott már a fesztiválról. Ettől függetlenül nem volt még lehetősége részt venni rajta, éppen ezért úgy tervezi, az ideire mindenképpen kilátogat. – Az ismerőseim élménybeszámolói szerint színvonalas rendezvénysorozatnak képzelem el – válaszolta.


Nyíregyháza – Nehéz lesz választani a programok közül, bánhatja, aki kihagyja az idei fesztivált!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában