Helyi közélet

2016.09.07. 19:10

A leggyászosabb napra emlékezett Nyíregyháza

Nyíregyháza - A város történetének leggyászosabb napjára, a 72 évvel ezelőtti bombázásra emlékeztek kedden Nyíregyházán.

Nyíregyháza - A város történetének leggyászosabb napjára, a 72 évvel ezelőtti bombázásra emlékeztek kedden Nyíregyházán. Negyedóra alatt több mint ezer bomba hullott 1944. szeptember 6-án a megyeszékhelyre. A támadás elsődleges célja a vasútállomás volt, de a környező utcák épületei közül is sokat a földdel tett egyenlővé. Az első kárjelentés szerint nyolcvan halottat hagyott maga után a több mint száztagú amerikai bombázókötelék, eltűnt a Szabolcs Szálló, a Liptay-­iskola, a MÁV-fűtőház, a dohánybeváltó, és még hosszan lehetne sorolni a veszteségeket.

Az állomásépület falán emléktábla idézi fel az eseményeket, a megyeszékhely önkormányzata először itt emlékezett a bombatámadás polgári áldozataira.

– A visszatekintés a háború értelmetlen pusztítására és a tanulságok levonása fontos része az életünknek – fogalmazott dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere az Északi temetőben, ahol a szolgálatteljesítés közben elesettek előtt hajtottak fejet a jelenlévők. A megemlékezés második helyszínén ezután a városi és megyei intézmények képviselői helyezték el koszorúikat a repüléstörténeti emlékoszlopnál.

Batai Jánosné és Szőke-Kovács István maguk is átélték a bombázást.

– Tiszteletből jöttünk el, a hősi halottak megérdemlik, hogy fejet hajtsunk előttük, bármennyi idő is telik el – mondták.

KM

Ezek is érdekelhetik